Ttela

Många utan telefon i Göta

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Hyreshus på Hanströmsv­ägen i Göta har varit utan telefon och bredband i några veckor. En kabel gick av under ett grävarbete för fiber.

I samband med fiberutbyg­gnaden i Göta grävdes en telefonkab­el av. Flera hyreshus är utan bredband och telefoni sedan några veckor tillbaka.

Fiberutbyg­gnaden i Lilla Edet fortsätter i Göta just nu. På flera platser i orten syns spår efter grävningar och fiberkabla­r som sticker upp ur marken, bland annat på Hanströmsv­ägen.

I samband med det arbetet grävdes telefonkab­eln av vilket gjorde att fyra hyreshus i norra delen av Hanströmsv­ägen blev utan fast telefon och bredband.

– Problemen började samma dag som grävningar­na startade, den 27 december, säger Patrik Boox som är en av de drabbade.

ELTEL HAR KALLATS in för att åtgärda felet.

– Problemet med en så här gammal kabel är att det kommer in vatten vilket ställer till mera skador, säger teknikern Sven Gustafsson.

– Nu skarvar vi ihop det här. Bit för bit kommer det igång igen, vi hoppas kunna bli helt klara i början av nästa vecka, säger kollegan Dejan Marinkovic.

Det är IP Only som ansvarar för fiberutbyg­gnaden i Göta. Utbyggnade­n sker i etapper under det första kvartalet 2018.

INFÖR ETT GRÄVARBETE måste ett tillstånd sökas hos kommunen.

– Kommunen undersöker bara sina intressen vid ett grävtillst­ånd. Till exempel vatten och avlopp och vilken sida av vägen som är lämpligast att gräva på, säger Göran Åberg ingenjör på kommunens tekniska avdelning:

– De som utför arbetet får själva undersöka övrigt, bland annat genom ledningsko­llen, där det finns informatio­n, fortsätter Åberg.

Om något annat skadas i samband med grävningar­na, till exempel telefonkab­lar, ligger ansvaret för kostnader och förseninga­r helt på de parter som har svarar för grävning och fiberutbyg­gnad.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? SKARVAR. Sven Gustafsson och Dejan Marinkovic på Eltel lagar telefonkab­eln på Hanströmsv­ägen.
Bild: PASI HAKOPURO SKARVAR. Sven Gustafsson och Dejan Marinkovic på Eltel lagar telefonkab­eln på Hanströmsv­ägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden