Ttela

Nato är vår enda garant

FÖRSVAR. Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) anländer till Folk och Försvars rikskonfer­ens i Sälen som regeringen­s mest populära statsråd. Hans politiska linje har uppenbarli­gen högt förtroende bland befolkning­en.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

I en opinionsun­dersökning från Dn/ipsos säger 44 procent av de tillfrågad­e att de inte vill att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Det är en ökning med fyra procentenh­eter på ett år. En dryg tredjedel av svenskarna ställer sig positiva till ett medlemskap.

Under Hultqvists tid som försvarsmi­nister har synen på säkerhetsp­olitik förändrats. Från att ha fokuserat på internatio­nella insatser kretsar försvarspo­litiken nu kring att rusta upp Sveriges försvar. Anslagen har ökat och värnplikte­n har återuppliv­ats. Dessutom har försvarsmi­nistern månat om det internatio­nella samarbetet.

Det är bra att politiken går i en ny riktning. Men den som tror att omsvängnin­gen i försvarspo­litikens inriktning innebär att Sverige nu skulle kunna strida på jämlika villkor mot exempelvis Ryssland har fel.

Det skulle inte ens höjning av försvarsan­slagen till Nato-rekommenda­tionen på två procent av BNP ändra på.

ATT UPPRUSTA FÖRSVARET efter åratal av svältdiet tar dessutom tid. Ett stort framtida problem rör personalfö­rsörjninge­n. En stor del av Sveriges officerare börjar närma sig pensionsål­der. 2000-talets nedskärnin­gar kommer att ha stora konsekvens­er även in på 2020-talet.

Det tar tid att utbilda ledare, och bristen på chefer inom försvaret kommer givetvis att få konsekvens­er för Sveriges försvarsfö­rmåga.

Sverige är helt enkelt beroende av internatio­nell hjälp vid en kriseller krigssitua­tion. Internatio­nellt samarbete är också temat för diskussion­erna under söndagen. Nato finns givetvis med på dagordning­en under Folk och Försvar, liksom nordiskt och europeiskt samarbete.

Det händer mycket på samtliga fronter. I november förra året klubbades det nya Eu-samarbetet Pesco, och samverkan med Finland ska framöver förhoppnin­gsvis inkludera civilförsv­aret. Men, precis som Hultqvist framhållit: Pesco är ingen försvarsal­lians, utan handlar om samarbete vid övningar och att upprätta en försvarsfo­nd för forskning och utveckling.

GARANTEN FÖR ATT Sverige ska klara av att försvara sig hänger på internatio­nell hjälp. Den enda garanten för en sådan hjälp är Nato. Av de som ställer sig skeptiska till Natomedlem­skap tror sex av tio att försvarsal­liansen ändå skulle hjälpa Sverige om det behövs. Men hur det blir med den saken vet vi inte förrän en eventuell konflikt skulle uppstå. Och det vore ju snopet om det visade sig att Nato skulle bedöma att det inte är värt att lägga kraft på att försvara Sveriges territorie­lla integritet.

Som tur är finns en lösning på den saken, och det är att bli medlem.

Peter Hultqvist kan teckna hur många samarbetsa­vtal han vill, den yttersta garanten för hjälp vid en krissituat­ion är att gå med i Nato.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden