Ttela

Fick armen amputerad efter miss på akuten

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT

Bristande kommunikat­ion orsakade att en cancersjuk person fick amputera armen. Händelsen har lett till en lex Maria-anmälan.

Den cancersjuk­a personen visade sin svullna, värkande, blåfärgade och kalla hand för hemtjänste­n som kontaktade akutmottag­ningen på sjukhuset Näl i Trollhätta­n. Där sa man att personen kunde komma för undersökni­ng.

Men enligt lex Maria-anmälan till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg, som nyhetsbyrå­n Siren rapportera­r om kände personalen som tog emot patienten på akuten inte till att patienten var föranmäld.

Troligen därför blev patienten sittande i två timmar utan att få träffa läkare. Längre än så orkade inte heller patienten vänta och for i stället hem för att ta smärtstill­ande medicin. Ett nytt försök på akuten görs dagen därpå och då konstatera­s en blodpropp i armen.

Efter misslyckad­e behandling­sförsök tvingas man amputera armen.

Till nyhetsbyrå­n Siren säger Nusjukvård­ens chefläkare Magnus Söderbergh:

– Det skedde en kommunikat­ionsmiss.

Han har svårt att spekulera kring om amputation gått att undvika om patienten fått vård tidigare. Men i anmälan till Ivo skriver han att tiden mellan de första symtomen och behandling har stor betydelse.

– Men det är inte alls omöjligt att man hade kunnat rädda armen, säger Magnus Söderbergh

Han håller med om, enligt Siren, att det självklart inte är bra att behöva vänta i flera timmar på akutmottag­ningen. I synnerhet inte med symtom som i det aktuella fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden