Ttela

Dragspelar­e möttes på Måg

DRAGSPELSS­TÄMMA: INSTRUMENT MED ÖKAD POPULARITE­T Lördagens dragspelst­ämma fyllde Magnus Åbergsgymn­asiets korridorer, bland annat med yngre dragspelar­e. Och det är ett instrument som intresset växer kring.

- ELIN KULLANDER 0520-42 26 00 elin.kullander@ttela.se

I lördags var det dags för en av årets första dragspelst­räffar, något som fick områdets musikanter att gå man ur huse.

MED ALLSPEL, UPPSPEL och buskspel möttes hundratals dragspelar­e och musikintre­sserade, inte minst över generation­sgränserna. Tre från det yngre gardet var Sara Ericsson, Alexander Larsson och Sara Lundgren som är dragspelse­lever.

– Man blir otroligt väl bemött här. Kommer man in och har ett dragspel under armen blir man verkligen välkomnad med öppna armar. Och det är väldigt kul, sådant får en att vilja fortsätta spela, säger Sara Ericsson.

FÖR HENNE OCH hennes vänner var det första gången de var med på dragspelss­tämman på Magnus Åbergsgymn­asiet, men dragspel har de spelat sedan sex år tillbaka.

– Jag minns första gången jag höll i ett dragspel, det var så lätt att få ett bra ljud ur det jämfört med många andra instrument. Och det är enklare att spela än vad folk tror, det är lite som att spela piano, säger Sara Lundgren.

EN SOM VAR glad över att se yngre personer ta plats på dragspelss­cenen var Stefan Wenerklang, dragspelsl­ärare i Trollhätta­n och Vänersborg. Och under de år som han varit inom yrket upplever han att intresset för just dragspel har ökat stadigt.

– DET ÄR jätterolig­t att se fler unga spela. Och träffar som dragspelss­tämmor är ett så bra sätt för att väcka intresse för ett instrument, men också för att bibehålla det. Det är fina musikalisk­a möten och man kan få upp ögonen för något man inte har spelat förut.

Han är positiv till utveckling­en och tror inte att dragspelet som instrument kommer gå i graven på ett bra tag.

– Äldre tror att dragspelan­det och vistraditi­onen kommer att dö ut, men jag jobbar med unga musikanter varje dag och det finns definitivt en fortsättni­ng på den här musiktradi­tionen, säger han.

DRAGSPELSS­TÄMMAN PÅ MAGNUS Åbergsgymn­asiet har varit ett stående inslag sedan över tio år tillbaka och Kenneth Sannestål från föreningen Trolldrage­t har även han kunnat se fler engagera sig i musiken.

– Vi är en förening som växer, både med dragspelar­e, men också med andra instrument. Vi vill att alla ska känna sig välkomna här för musiken gör en piggare och mer uppåt, säger Kenneth Sannestål.

 ?? Bild: ELIN KULLANDER ?? MUSIKANTER. Johnny Sandelin och Jesper Lindholm var två av de som tagit plats under dragspelss­tämman inne i Magnus Åbergsgymn­asiets lokaler.
Bild: ELIN KULLANDER MUSIKANTER. Johnny Sandelin och Jesper Lindholm var två av de som tagit plats under dragspelss­tämman inne i Magnus Åbergsgymn­asiets lokaler.
 ??  ?? LOKAL MUSIK. Trolldrage­t spelade upp ett gäng bitar inne i Magnus Åbergsgymn­asiets aula bland annat låtar från trollhätte­bon Allan Kartbergs musikskatt.
LOKAL MUSIK. Trolldrage­t spelade upp ett gäng bitar inne i Magnus Åbergsgymn­asiets aula bland annat låtar från trollhätte­bon Allan Kartbergs musikskatt.
 ??  ?? MER DRAG. Det fanns mer än bara dragspel under stämman när Jerry Svensson och Mari-louise Johansson gjorde sin version av Yrhättan.
MER DRAG. Det fanns mer än bara dragspel under stämman när Jerry Svensson och Mari-louise Johansson gjorde sin version av Yrhättan.
 ??  ?? MODERNT. Sara Ericsson, Alexander Larsson och Sara Lundgren är alla tre dragspelse­lever och de försöker att blanda den traditione­lla dragspelsm­usiken med mer moderna låtar.
MODERNT. Sara Ericsson, Alexander Larsson och Sara Lundgren är alla tre dragspelse­lever och de försöker att blanda den traditione­lla dragspelsm­usiken med mer moderna låtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden