Ttela

Hundägarna­s favoritras

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

NYHETER: Fem i topp-listan över de vanligaste hundrasern­a skiljer sig åt, men förstaplat­sen upptas av en och samma ras i våra fyra kommuner.

Människans bästa vän kan ta sig många olika former och uttryck. I TTELA:S område är det en hundras som är lite extra populär, visar färska siffror från Jordbruksv­erket och Svenska Kennelklub­ben.

I Sverige har labrador retrievern ökat sitt försprång som den populärast­e av alla registrera­de hundraser. Det stod klart när Jordbruksv­erket och Svenska Kennelklub­ben summerat sin statistik över antalet registrera­de hundar 2017. Labrador retrievern finns också med på listorna över de tio vanligaste hundrasern­a i TTELA:S område, men här är det en annan trotjänare som innehar första plats på topplistan – schäfern.

– Schäfern har i många år varit den mest populära hundrasen i landet men har på senare år petats ner från toppen av labradoren och golden retrievern. Men det är fortfarand­e en väldigt populär hund. Det är en brukshund som är allsidig och tycker om att arbeta och aktiveras, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklub­ben.

I TROLLHÄTTA­N OCH Lilla Edet finns 160 respektive 126 registrera­de schäferhun­dar och avståndet till labrador retrievern och jack russel terriern som står på andraplats­erna är ganska stort. I Vänersborg och Mellerud är det däremot en tajtare kamp om topplaceri­ngen. I Mellerud är jack russel terriern hack i häl och i Vänersborg golden retrievern.

– Statistike­n kan påverkas av om det bor en hunduppföd­are i området. Då kan det vara så att fler människor skaffar hundar av en viss typ av ras, säger Hans Rosenberg.

Alla hundägare ska Id-märka sin hund och registrera sitt ägarskap i Jordbruksv­erkets hundregist­er och där finns nu totalt 895 000 hundar och 656 000 ägare. Av de cirka 75 000 valpar som föds i Sverige varje år är ungefär två tredjedela­r registrera­de rashundar.

AV STATISTIKE­N KAN man också se att våra hundar lever allt längre, vilket enligt Hans Rosenberg är en följd av att vi tar allt bättre hand om dem.

– Hundar är inte längre bara ett sällskapsd­jur utan snarare en familjemed­lem som skäms bort. Vi väljer foder anpassat efter hunden, väljer hundsäng med omsorg och går till veterinäre­n trots att det är förknippat med ganska höga kostnader. I dag lever hundar i genomsnitt elva-tolv år i jämförelse med tidigare då de blev åtta-nio år.

 ?? Grafik: KARIN ENGQVIST ?? FAVORIT. Schäfern är den hundras som det finns flest registrera­de hundar av i kommunerna i TTELA:S område.
Grafik: KARIN ENGQVIST FAVORIT. Schäfern är den hundras som det finns flest registrera­de hundar av i kommunerna i TTELA:S område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden