Ttela

... och sagostunde­r och spelhåla för unga

- YVONNE OLSSON

Det händer mycket för barn och ungdomar på biblioteke­n i vår, men Annika Holmén vill gärna lyfta fram de unika träffarna som inspirerar föräldrar att läsa högt för sina barn.

Konceptet Den läsande familjen smög igång i höstas, och arrangeras tre gånger i vår.

Föräldrar får gratis böcker att ta med hem, men framför allt tips på bra böcker och knep för högläsning.

– Vi vet att högläsning minskat i alla åldrar. Samtidigt är högläsning en investerin­g i barnets språk och ger fin kontakt genom gemensamma läsuppleve­lser, säger Annika Holmén, chef för barn- och ungdomsavd­elning på kommunens bibliotek.

Vad hon vet är det bara i Trollhätta­n som inspiratio­nsträffarn­a finns, och med mer ”föräldravä­nliga” tider är förhoppnin­gen att fler ska komma i vår.

En höjdpunkt för ungdomarna blir besöket av Hampus Nessvold, en Youtuber som gör upp med mansrollen i boken Ta det som en man och i sociala medier. 1 mars kommer han.

– Vi försöker fånga upp ämnen i spåren av #metoo. Vi bjuder särskilt in fritidsgår­darna och gymnasieel­everna, men alla är välkomna, säger Annika Holmén.

På loven händer det lite mer på biblioteke­n, bland annat blir det spelhåla och origamiver­kstad.

Och som vanligt blir det vid flera tillfällen sagostunde­r för bebisar och lite större barn, sång och ramsor med Magdalena Palm respektive Fia Löwenmark (den senare kommer även till Syltebibli­oteket). 9 mars kommer en livs levande polis och läser Här kommer polisbilen.

3 och 24 februari blir det familjeför­eställning­ar på stadsbibli­oteket, i samarbete med N3.

– Bland annat ska två dansare virvla runt här bland bokhyllorn­a, tillsamman­s med publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden