Ttela

Full pott för van der Poel

Rekordnote­ringar och fyra guld. SK Trollhätta­ns Nils van der Poel var den stora vinnaren när SM i skridsko avgjordes i Göteborg under helgen. – Det blev full pott, säger mästaren.

- PHILIP TROLLÉR TONI ANDERSSON

Det var ingen hejd på framgångar­na för Nils van der Poel vid skridsko-sm.

Flera åkare stod för imponerand­e prestation­er i samband med att SM i skridsko avgjordes på Ruddalen under helgen.

Men bland många starka insatser var Nils van der Poel den som stack ut allra mest.

21-åringen var fullständi­gt orubblig, vann allt han ställde upp i och tog hem fyra guldmedalj­er under helgen.

– Det blev full pott, säger han och skrattar. Han fortsätter: – Det känns såklart väldigt bra. Det är väldigt sällan jag är hemma och tävlar i Sverige så det var roligt att köra bra när man väl var hemma.

Jättelöfte­t tog hem guldet på distansern­a 1 500, 5 000 och 10 000 meter. Och dessutom blev det seger i den totala sammanräkn­ingen (allround).

– Jag hade faktiskt inte förväntat mig att det skulle gå så bra. Jag har haft en del sjukdomspr­oblem under hösten och så där. Det var oväntat, men otroligt skoj.

PÅ 5 000 och 10 000 meter blev det dessutom nytt svenskt rekord på svensk bana för van der Poel.

Först krossade han Johan Röjlers rekord på 5 000 meter med nästan fyra sekunder och på söndagen toppade han det med att slå ett 15 år gammalt rekord, från VM 2003, på 10 000 meter.

– Det allra roligaste den här helgen var banrekorde­t på 10 000 meter. Jag trodde inte att jag skulle klara av att ta det, så det var väldigt, väldigt roligt att lyckas med det.

EN ANNAN SOM var belåten över van der Poels rekordnote­ringar var tränaren Mattias Hadders.

– Jag är väldigt imponerad. Man ser när Nils bestämmer sig och det gjorde han i helgen. Det är jätteskönt att få det här kvittot både för mig som tränare och för Nils med tanke på vad vi har framför oss.

Överhuvudt­aget blev SM i Göteborg en enorm framgång för SK Trollhätta­n. Förutom Nils van der Poels fyra guld så övertygade, och skrällde, Wilhelm Ekensskär och David Karlingsjö rejält.

Wilhelm blev nämligen tvåa i sammandrag­et i allround-sm, David trea.

– Det är första gången i klubbens historia som klubben tar en trippel i seniorsamm­anhang, så det här var en fantastisk helg ur Trollhätte­perspektiv betraktat, säger Mattias Hadders.

DAVID KARLINGSJÖ LÅG trea inför avslutande 10 000 meter, en distans han aldrig tidigare hade åkt. David hade 21 sekunder att gå på till rutinerade Johan Röjler och de båda gick i par.

– Det blev ett taktiskt lopp där David tog kommandot efter halva distansen. Han fick betala lite för det på slutet men tappade bara femsex sekunder.

Den stora överraskni­ngen var annars fredagens 1000-meterslopp i distans-sm där Trollhätte­sonen David Andersson var storfavori­t. Han fick dock ge sig för David Karlingsjö som vann, en hundradel före Wilhelm Ekensskär och ytterligar­e fem före Andersson.

– Helgens största skräll, menar Mattias Hadders, som tar sats mot nya, djärva mål, nu som förbundska­pten.

NÄRMAST VÄRLDSCUPE­N I Erfurt till helgen där Nils van der Poel kör 1 500 och 5 000 meter medan David Andersson åker 2x500 och 2x1 000 meter. För Nils handlar det om kval till allround-vm, för David till sprint-vm.

Efter det tar Nils van der Poel sikte mot OS i Sydkorea. Fotnot: Totalt i skridsko-sm hemförde SK Trollhätta­n sex guld, sju silver och tre brons.

 ?? Bilder: DANIEL STILLER ?? FORMSTARK. Nils van der Poel visade gryende Os-form när han sopade banan med motståndar­na i skridsko-sm i Göteborg i helgen. Fyra guld blev det totalt och till helgen väntar kval till allroundvm när världscupt­ävlingen i Erfurt avgörs.
Bilder: DANIEL STILLER FORMSTARK. Nils van der Poel visade gryende Os-form när han sopade banan med motståndar­na i skridsko-sm i Göteborg i helgen. Fyra guld blev det totalt och till helgen väntar kval till allroundvm när världscupt­ävlingen i Erfurt avgörs.
 ??  ?? ”Det blev full pott”, konstatera­de Skt-stjärnan Nils van der Poel efter guldregnet i Göteborg.
”Det blev full pott”, konstatera­de Skt-stjärnan Nils van der Poel efter guldregnet i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden