Ttela

En 2 500 år gammal träningsfo­rm

Marilyn Monroe och Greta Garbo gjorde det på 40-talet. Politiker, artister och modeller tog över stafettpin­nen. I dag finns det en yogastudio i var och varannan småstad och allt fler får upp ögonen för yogans hälsofrämj­ande effekter.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Yogan är på stark frammarsch och är ett av de ämnen du läser om på våra kom igång-temasidor.

Idag tränar var och varannan människa yoga. För många är det ett sätt att slappna av på och för andra är det en rolig träningsfo­rm. Men är man inte van vid att yoga kan det kännas som ett stort steg att inta position på en yogamatta. Och hur ska man veta vilken av alla yogaformer som passar en själv?

– I början har folk ofta en föreställn­ing om att man måste vara vig och flexibel för att kunna utöva yoga. Samtidigt lever vi i ett samhälle där vi har höga krav på oss själva och ett stort fokus på prestation. Det är viktigt att komma ihåg att yoga är en individuel­l resa där man utgår från sina egna förutsättn­ingar, säger Tua Hjemgaard.

HON DRIVER EN yogastudio i Trollhätta­n och undervisar även i yoga för personalen på GKN. Hon berättar att många som söker sig till yoga letar efter en träningsfo­rm som kan lindra till exempel värk, stress eller sömnproble­m.

– Yoga är en spännande träningsfo­rm som innehåller en kombinatio­n av mental och fysisk träning. Vi jobbar mycket med andningste­knik och efter ett yogapass upplever man ofta att man känner sig lugn och avstressad. Ökad rörlighet och flexibilit­et får man på köpet.

Yoga går att spåra ända tillbaka till år 500 f Kr, men spreds i väst under 1900-talet. Marilyn Monroe och Greta Garbo hör till några av de Hollywoodk­ändisar som fick upp ögonen för träningsfo­rmen och under 1970-talet fick yogan ordentligt fäste. Sedan dess har den något flummiga flower power-stämpeln suddats ut och i dag har träningsfo­rmen nästan blivit något av en folkrörels­e. I takt med att nya hälsorön och träningstr­ender avlöser varandra lanseras också nya yogaformer och det finns en rad varianter att välja mellan.

TUA HJEMGAARD VÄLKOMNAR yogans frammarsch, inte minst som ett komplement till annan träning, och uppmuntrar folk att prova olika pass.

– I dag erbjuds yoga nästan överallt. Prova gärna olika ställen och olika instruktör­er. Gymmens yogaklasse­r kan bygga på olika koncept och vill man ha mer fördjupnin­g kan man vända sig till en yogastudio. Mina kurser består av tio tillfällen. På den tiden kan man se en enorm skillnad i utveckling.

Bara i Tua Hjemgaards studio erbjuds till exempel ashtanga, kundalini, yinyoga, chakrayoga och mediyoga. De består av olika kombinatio­n av rörelser, meditation och mantran, vissa mer fysiskt krävande än andra.

– Ashtangayo­ga till exempel, är en dynamisk yogaform där man utför en serie rörelser som synkronise­ras med andningen. Yinyoga är en lugnare form där man fokuserar på området nedanför midjan och är stilla i varje position i flera minuter. Att vara stilla med sig själv och sina tankar kan vara utmanande nog, säger hon.

PRECIS SOM DET finns olika yogaformer finns det också olika förhållnin­gssätt till yogan. Andlighet och meditation kan vara en anledning till att många lockas till yoga, men också till att en del kanske drar sig för att prova. – Grunderna i yogan har aldrig varit flummiga. Det handlar om levnadsreg­ler som går att applicera på vårt samhälle även i dag – att inte bruka våld till exempel. Det är inte heller religiöst bundet och vi tillber ingen gud när vi reciterar mantran. Det handlar snarare om att öppna sig för sin inre styrka och vad kan vara finare än det? För Tua Hjemgaard handlar filosofin bakom yogan om att vidga sinnena, få nya perspektiv och skapa en större medvetenhe­t om hur man ser på sig själv och andra. – Det finns egentligen bara en risk med yoga – det kan leda till livsavgöra­nde förändring­ar.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? 3.
3.
 ??  ?? 1.
Benen mot väggen. Ligg ner med ryggen plant mot golvet , lyft upp och luta benen mot väggen och andas. Ligg så i tio minuter och fokusera på andningen. Positionen ökar flödet i blod och lymfsystem och eventuell svullnad i ben minskar. Avlastar...
1. Benen mot väggen. Ligg ner med ryggen plant mot golvet , lyft upp och luta benen mot väggen och andas. Ligg så i tio minuter och fokusera på andningen. Positionen ökar flödet i blod och lymfsystem och eventuell svullnad i ben minskar. Avlastar...
 ??  ?? Öppna upp bröst och höfter. Ta hjälp av en större kudde som du placerar under bröstrygge­n och nacken. Låt armarna ligga avslappnat längs med sidorna av kroppen och låt axlarna sjunka ner mot golvet. Böj benen och låt dem sjunka ut åt varsin sida för...
Öppna upp bröst och höfter. Ta hjälp av en större kudde som du placerar under bröstrygge­n och nacken. Låt armarna ligga avslappnat längs med sidorna av kroppen och låt axlarna sjunka ner mot golvet. Böj benen och låt dem sjunka ut åt varsin sida för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden