Ttela

Låt inte management­konsultern­a styra vården

VÅRD. Hundratals miljoner skattekron­or investeras i en styrmodell för sjukvården som saknar evidens, och som medicinska profession­er protestera­t mot i åratal.

- MALIN LERNFELT Liberala nyhetsbyrå­n

Genom smart marknadsfö­ring har management­konsulter lyckas få naiva politiker och sjukhusdir­ektörer att köpa in ett system utvecklat på Harvard, anpassat för den amerikansk­a sjukvården som med sin konkurrens­utsatta försäkring­smodell är väsensskil­d från svensk skattefina­nsierad vård.

ETT SYSTEM SOM inte tar hänsyn till att sjukvård och dess värde sällan handlar om avgränsade mätbara processer, vilket riskerar att drabba framförall­t multisjuka och kroniker hårt. I dag pågår sedan flera år ett arbete med att implemente­ra modellen i bland annat Dalarna, Jämtland, Skåne, Uppsala, Stockholm, Västra Götaland och Östergötla­nd.

Det senaste exemplet på hur snett det kan gå är Karolinska universite­tssjukhuse­t i Stockholm där Dagens Nyheter för en tid sedan avslöjade hur BCG, Boston consulting group, den aktör som marknadsfö­r värdebaser­ad vård i Sverige, på kort tid fakturerat för enorma summor och hur en stor del av dessa attesterat­s av en före detta konsult som anställts som produktion­sdirektör på sjukhuset.

PÅ SAHLGRENSK­A I Göteborg beslutade dåvarande sjukhusdir­ektören 2013 efter att ha uppvaktats av BCG att införa modellen värdebaser­ad vård som övergripan­de strategi. När en ny direktör tillträdde 2016 beslutade man dock att avstyra omställnin­gen och utvärdera modellen.

Peter Lönnroth, professor vid Sahlgrensk­a akademin vid Göteborgs universite­t kunde efter att ha granskat 1 320 forsknings­publikatio­ner där modellen ingick, slå fast att begreppet “värdebaser­ad” saknade vetenskapl­ig evidens - precis som läkare och annan vårdperson­al över hela landet under flera år påpekat gång på gång. Utöver bristen på vetenskapl­ig förankring menar många läkare dessutom att värdebaser­ad vård, vars huvudfokus är minskade kostnader, står i direkt konflikt med riksdagens enhälligt antagna prioriteri­ngsplattfo­rm som säger att kostnadsef­fektivitet­sprincipen uttrycklig­en är underordna­d behovsprin­cipen i vården.

ÄNDÅ TILLÅTS FARSEN att fortgå. Sjukvården har, precis som all annan skattefina­nsierad verksamhet, stora krav på sig att vara kostnadsef­fektiv. Dessutom har kritiken mot den fram till nu rådande styrfiloso­fin NPM, New Public Management, varit hård. Att sjukhusled­ningarna därför söker efter nya bättre lösningar är därför varken överraskan­de eller något som bör kritiseras. Men tyvärr gör det dem till enkla offer för en konsultbra­nsch vars drivkrafte­r är helt andra än en god vård för alla.

Det är dags att sjukvården slutar upp med att agera lekstuga för management­konsulter och börjar lyssna på profession­erna. Det är de som skapar värde för patientern­a och det är de som besitter förmågan att avgöra vad som bör prioritera­s i svensk sjukvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden