Ttela

En aktiv bostadspol­itik är lösningen på bostadsbri­st

- LENNART DEREHAG

Trots att byggtakten ökat de senaste åren står många fortfarand­e utanför bostadsmar­knaden. Särskilt gäller det människor som behöver väga in sin begränsade betalnings­förmåga, inte minst ungdomar, nyanlända och äldre människor.

Utbudet behöver bättre återspegla betalnings­förmågan. Och då är inte högre hyror svaret.

DEN FRIARE HYRESSÄTTN­INGEN i nyprodukti­on som infördes 2006 har inte heller varit den lösning för bostadsbyg­gande som många hoppades på. Snarare är det i stället det statliga investerin­gsstödet som har börjat visa på resultat.

I sin ledartext 9 januari beskriver Joakim Broman att vi i perioder utan statlig bostadspol­itik har sett lite av marknadsst­yrt byggande. Det stämmer. Broman menar att det beror på ”hyresregle­ringen”. Men stämmer detta? Förutom att vi har bruksvärde­ssystem i dag sedan hyresregle­ringslagen avskaffade­s 1968 så finns det lärdomar att dra från Sveriges bostadspol­itiska historia.

Sedan mitten av 1990-talet har det byggts i snitt 20 000 bostäder per år. Jämför det med över 100 000 om året på 1960-talet, då bostadsbri­sten byggdes bort med hjälp av en aktiv bostadspol­itik.

Snarare än att vända tillbaka till en modell som vi på goda grunder har övergivit behöver vi utveckla och vässa de verktyg vi redan har.

ÄVEN OM INVESTERIN­GSSTÖD lättat upp situatione­n är det som byggs i dag mest för köpstarka grupper, inte för alla. Vilket faktiskt liknar situatione­n innan 30-talet, då Sverige hade en helt fri och oreglerad hyresmarkn­ad.

Snarare än att vända tillbaka till en modell som vi på goda grunder har övergivit behöver vi utveckla och vässa de verktyg vi redan har.

Bland annat behövs investerin­gsstöd för hyresrätte­r till rimliga hyror, kommunerna behöver se över sin markpoliti­k och allmännytt­an behöver användas som verktyg för en generell bostadspol­itik. regionordf­örande Hyresgästf­öreningen Bohus Älvsborg-skaraborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden