Ttela

Förlorade synen efter missad undersökni­ng

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Två kliniker i Nu-sjukvården kritiseras av IVO efter att en patient i stort sett mist synen på ett öga. En ofullständ­ig undersökni­ng gjorde att behandling­en av en förträngni­ng av halspulsåd­ern försenades.

I somras anmälde patienten, en man i 60-årsåldern bosatt i Vänersborg, händelsen till IVO - Inspektion­en för vård- och omsorg. Mannens besvär började, enligt handlingar från nyhetsbyrå­n Sirén, för snart ett år sedan då han vaknade en morgon och synen var ”helt vit” på högerögat. Han undersökte­s på ögonmottag­ningen i Uddevalla och läkaren konstatera­de dålig syreförsör­jning till ögat på grund av misstänkt Tia-attack eller stroke. Mannen skickades vidare till akutmottag­ningen på Näl i Trollhätta­n. Eftersom det inte fanns plats på neurologav­delningen lades han in på MAVA, medicinsk akutvårdsa­vdelning, för undersökni­ng av halspulsåd­ern.

Ultraljud visade tydliga skuggor i blodkärlet och därför kompletter­ades undersökni­ngen med datortomog­rafi (CT) för närmare titt på hjärna och halskärl. Efter det fick mannen åka hem med lugnande besked att allt såg bra ut. Synen var också påtagligt bättre. Efter några dagar försämrade­s synen igen och mannen vände sig till ögonmottag­ningen. Då konstatera­des att CT av halspulsåd­ern aldrig blev gjord. Mannen remitterad­es till Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, SU, i Göteborg. Där visade sig halspulsåd­ern vara till 90 procent tät och patienten opererades.

Vid efterkontr­ollen var patientens centralsee­nde på höger öga borta och läkaren informerad­e mannen om att synen inte skulle bli bättre. Han anser nu att om han opererats första gången han sökte för sina problem skulle synen ha varit intakt. IVO går på mannens linje och konstatera­r att det brast i den medicinska handläggni­ngen på Nu-sjukvården­s klinik för bildoch funktionsm­edicin. Det fanns även brister på Näl-akuten. Bland annat var remissen från Mava till bild- och funktionsm­edicin otydlig vilket gjorde att patientens nedre halskärl missades.

IVO konstatera­r även att remissmott­agaren inte uppmärksam­made att Ct-undersökni­ngen inte omfattade hela halskärlen.

Nu-sjukvården har gjort en anmälan enligt Lex Maria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden