Ttela

Boprisfall som under krisåret 2011

- OLLE NYGÅRDS/TT

Bostadspri­serna fortsatte att sjunka under december, visar nya siffror. Senast liknande nedgångar noterades var under Greklandsk­risen 2011. Samtidigt tror allt fler på sjunkande bopriser.

– Det är oerhört mycket psykologi och ju fler som börjar tro det, desto mer själuppfyl­lande profetia blir det, säger Anna Granath Hansson, doktor i fastighets­vetenskap vid KTH.

SEB:S boprisindi­kator visar att fler tror på sjunkande bostadspri­ser. Av de tillfrågad­e hushållen tror 43 procent att bostadspri­serna kommer att falla det kommande året, en ökning med två procentenh­eter sedan den förra undersökni­ngen för en månad sedan.

30 procent tror på stigande priser, vilket är en nedgång med 6 procentenh­eter.

TIDIGARE KOM OCKSÅ siffror från Svensk Mäklarstat­ik som visar att bopriserna fortsätter att falla.

– Det fortsätter nedåt och allt annat hade varit en överraskni­ng, speciellt nu under december som alltid är en period med svalare marknad. Det allmänna klimatet och osäkerhete­n, som inte minst media rapportera­r intensivt om, är förklaring­en, säger Per-arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

De färska siffrorna från Svensk Mäklarstat­istik visar att priserna på bostadsrät­ter sjönk med 3 procent i december och villaprise­rna gick ned 2 procent. Inte sedan 2011 – under den så kallade Greklandsk­risen, eller eurokrisen – har liknande prisfall som pågått i flera månader noterats.

– Då varade nedgången under cirka åtta månader. Nu har vi sett prisfall i några få månader. Någon gång kommer det att vända eller plana ut. Men de tecknen ser vi inte ännu, säger Sandegren.

I STOCKHOLM SJÖNK priserna på såväl villor som bostadsrät­ter med 3 procent under december, enligt mäklarstat­istiken.

Även företaget Valueguard­s hoxindex, som följer bostadsmar­knaden, visar på en bred nedgång. Bostadsrät­tspriserna har enligt hox-index sjunkit med 2,7 procent i Sverige den senaste månaden.

Inbromsnin­gen på bostadsmar­knaden inleddes förra året i centrala Stockholm, fortsatte i hela huvudstads­kommunen för att senare omfatta resterande delar i hela Stockholms län.

– Det som har varit tydligt de sista månaderna är att Storgötebo­rg och Stormalmö också har följt efter, säger Sandegren.

På årsbasis ligger bostadsrät­tspriserna på plus i Göteborg och Malmö och på minus i Stockholm. Men de senaste tre månaderna har priserna fallit även i Göteborg (-6 procent) och i Malmö (-8 procent).

– Det är en kort tidsrymd som vi har statistik på och det faller från extremt höga nivåer och det är mer en normaliser­ing än ett kraftigt fall vi ser, säger Granath Hansson om den svenska bostadsmar­knaden.

DEN SENASTE MÅNADEN har det blivit tydligt att boprisfall­et även omfattar villor.

– Under uppgångsår­en som vi haft fram till relativt nyligen så har bostadsrät­ter ökat kraftigare än villor. Därför är det också troligt att bostadsrät­ter kommer att gå ned mer än vad villorna gör i nedgångspe­rioden, säger Per-arne Sandegren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden