Ttela

Säkerhetsp­olitiskt bråk om hot mattas

- PETER WALLBERG/TT PETER WALLBERG/TT

ÖB PÅPEKAR DOCK att en stor del av pengarna är bundna till åtgärder och satsningar som politikern­a kommit överens om. Han önskar mer ekonomisk handlingsf­rihet.

– Om vi behöver lägga mer på beredskap och insatser så vill jag kunna använda ekonomin för det utan att den ligger fast i ambitioner i överenskom­melse, säger Bydén.

Enligt honom så finns inte längre några ”reserver och marginaler”. ÖB uppger att han fått skjuta upp vissa inköp av materiel, övningar och investerin­gar som inte påverkar krigsförba­ndens duglighet.

Det är också senarelägg­ningen av sådana satsningar Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) tonar ned bråket om risken för ett väpnat angrepp på Sverige. Han ser ingen anledning att ”överpröva” försvarsbe­redningen.

Hultqvist aktar sig för att uttrycka sig på ett sätt som kan uppfattas som kritik mot beredninge­ns nya formulerin­g om att ett väpnat angrepp mot Sverige ”inte kan uteslutas”.

Vid inledninge­n av Folk och försvars rikskonfer­ens i Sälen i söndags uppgav statsminis­ter Stefan Löfven (S) bland annat att man inte ska säga till folk att nu står ”kriget för dörren”. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) kallade försvarsbe­redningen för ”den där gruppen” och betonade att man måste vara försiktig med orden.

BORGERLIGA försvarspo­litiker gick i taket och anklagade regeringen för att skönmåla säkerhetsl­äget och strunta i försvarsbe­redningen, där alla partier finns med. De var extra upprörda över att Löfven hävdade att formulerin­gen inte var förhandlad med regeringen, trots att försvarsbe­redningen leds av socialdemo­kraten Björn von Sydow och att också Miljöparti­et ingår i den.

Regeringen håller fast vid den säkerhetsp­olitiska bedömning som försvarsbe­redningen gjorde i sin slutrappor­t 2014. Den fanns sedan med i riksdagsbe­slutet 2015 om den försvarspo­litiska inriktning­en 2016–2020. Där talas det om att ett enskilt militärt angrepp på Sverige är ”osannolikt”.

– Det riksdagsbe­slutet är det som gäller, säger Peter Hultqvist.

Han säger att han ser fram emot den säkerhetsp­olitiska analys som försvarsbe­redningen ska leverera våren 2019 i sin rapport om förutsättn­ingar för försvaret efter 2020. Han räknar med att den kan se annorlunda ut än analysen från 2014.

ÖB MICAEL BYDÉN gjorde för sin del klart att Försvarsma­ktens tidigare bedömning om risker för Sverige står sig. – Sannolikhe­ten för ett väpnat angrepp är fortsatt låg, sade Bydén i sitt tal i Sälen. Han underströk samtidigt att utveckling­en är svårbedömd och att riskerna i närområdet har ökat. Och Rysslands agerande, till exempel i Ukraina, hotar den europeiska säkerhetso­rdningen, enligt ÖB. Försvarsmi­nistern försöker dämpa konflikten om regeringen­s och beredninge­ns formulerin­gar. Enligt Hultqvist finns det ”ingen anledning att ompröva någonting”, inte heller försvarsbe­redningens skrivning. Den utgår från vad beredninge­n var tvungen att planera för när totalförsv­aret ska stärkas.

 ??  ?? Peter Hultqvist
Peter Hultqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden