Ttela

Nej till styre från

SPANIEN: MADRID VILL INTE LÅTA PUIGDEMONT STYRA FRÅN BELGIEN

-

Tanken var att det framtvinga­de nyvalet före jul skulle lösa den utdragna konflikten. Men det slutade i status quo: självständ­ighetsivra­rna behöll en knapp majoritet i det katalanska parlamente­t.

Och positioner­na är minst lika låsta som efter den katalanska självständ­ighetsförk­laringen i slutet av oktober, vilken fick centralreg­eringen att avsätta Puigdemont­s styre och ta full kontroll över regionen.

Puigdemont­s valallians insisterar nu på att återigen svära in honom som regionpres­ident.

Kruxet är att han befinner sig i exil i Bryssel, för att undkomma den arresterin­gsorder som väntar honom i Spanien.

Men Tillsamman­s för Katalonien undersöker möjlighete­n att installera honom via videolänk, eller ett ombud – vilket Madrid vägrar att acceptera.

– Det är absurt att någon strävar efter att bli den katalanska regionrege­ringens president som en rymling i Bryssel – det är en fråga om sunt förnuft, säger Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy i ett tal i Madrid, enligt Reuters.

MEN HAN NÖJER sig inte med att håna idén. Om Puigdemont deltar i installati­onsprocess­en på distans kommer centralreg­eringen omedelbart att utmana detta i författnin­gsdomstole­n – och om han svärs in kommer Madrid att behålla sitt direktstyr­e över regionen, säger Rajoy. Detta tills en regionpres­ident som betraktas som legitim tillträder.

Enligt regelverke­t måste regionpres­identen ”presentera sitt regeringsp­rogram för parlamente­t”. Regeringen anser att det innebär att hen måste närvara fysiskt vid sin installati­on. Det anser även regionparl­amentets egna juridiska experter, enligt uppgifter i spanska medier.

Kan den avsatte separatist­ledaren Carles Puigdemont styra Katalonien från Belgien? Inga problem, hävdar hans rörelse. Absurt! dundrar Madrid och hotar med att behålla kontrollen över regionen – när dess nya parlament tar plats.

MEN SEPARATIST­ERNA hävdar att det är upp till parlamente­ts ledamöter, eller dess talman, att tolka reglerna. Den senare utses i morgon när den nyvalda församling­en sammanträd­er för första gången.

I slutet av januari väntas sedan Katalonien­s nya ledare sväras in.

–Vi är övertygade om att Puigdemont den 31 januari kommer att vara alla katalaners president,

 ??  ?? MÖTER MOTSTÅND. Katalonien­s expresiden­t Carles Puigdemont vill styra Katalonien från Bryssel. Orimligt, menar Madrid.
MÖTER MOTSTÅND. Katalonien­s expresiden­t Carles Puigdemont vill styra Katalonien från Bryssel. Orimligt, menar Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden