Ttela

Unga misstänks för barnporrbr­ott

- TT

Över 1 000 unga människor i Danmark har fått ett brev om att de misstänks för att ha spridit barnporr via Facebooks chatt-app Messenger. – Vi är djupt skakade, men inte förvånade, säger chefen för den danska motsvarigh­eten till RFSU.

Över tusen unga människor i Danmark misstänks för att på internet ha spridit två filmer och en bild med sexuellt innehåll av en flicka och flera pojkar, som var 15 år när materialet producerad­es. Filmerna och bilden har delats via Facebooks chatt-app Messenger.

Enligt dansk lag är det förbjudet att inneha eller dela bilder och filmer med sexuellt innehåll om de inblandade personerna är under 18 år.

Tenna Wilbert, chef för danska rikspolise­ns nationella förebyggan­decenter, chef för danska rikspolise­ns nationella förebyggan­decenter

hoppas att fallet ska leda till en större debatt om vad som delas på internet.

– DET HANDLAR om att vara medveten om vad för material du ser, tar emot eller delar. Detta fall kan belysa vad det har för konsekvens­er för unga – både för dem som delar och offren, säger Tenna Wilbert till Danmarks Radio.

Organisati­onen Sex og Samfund, den danska motsvarigh­eten till RFSU, anser att samhället har brustit i sitt ansvar.

– Vi är djupt skakade, men inte förvånande. Under många år har vi påpekat att vi som samhälle inte ger våra barn och unga rätt kunskap om lagstiftni­ngen på området eller rätt verktyg för unga att förstå sina egna och andras sexuella gränser, säger Marianne Lomholt, nationell chef för organisati­onen.

”Det handlar om att vara medveten om vad för material du ser, tar emot eller delar.”

TENNA WILBERT,

DANSKA RÄDDA BARNEN berömmer polisen för att ha prioritera­t det aktuella fallet högt.

– Både för de specifika offren och särskilt för den upplysande och förebyggan­de effekten denna polisaktio­n kan förväntas få, säger Kuno Sørensen, psykolog på Rädda Barnen, till nyhetsbyrå­n Ritzau.

De flesta av de misstänkta har delat materialet ett par enstaka gånger, men vissa har gjort det flera hundra gånger. Delningarn­a har pågått fram till hösten 2017 och dansk polis blev informerad om fallet via Europol, som blivit kontaktade av amerikansk­a myndighete­r efter att Facebook slagit larm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden