Ttela

Elitkomman­do ska möta terrorhot

- PONTUS AHLKVIST/TT

Den tyska halvmilitä­ra polisstyrk­an GSG 9 byggs ut kraftigt. Elitkomman­dot växer med en tredjedel och ska i framtiden få en andra stationeri­ngsort i Berlin, för att möta det växande terrorhote­t mot huvudstade­n.

GSG 9 är den tyska nationella polisens specialenh­et och anses vara en av världens främsta insatsstyr­kor. Gruppen bildades 1972 och är mest känd för sin insats på flygplatse­n i Somalias huvudstad Mogadishu 1977, då kommandot befriade 90 gisslantag­na passagerar­e på ett kapat Lufthansap­lan. Nu ska elitstyrka­n växa. Utöver den befintliga basen i Sankt Augustin utanför den tidigare västtyska huvudstade­n Bonn ska GSG 9 få ytterligar­e en stationeri­ngsort i Berlin. Även personellt sker en förstärkni­ng, uppger chefen Jerome Fuchs i en intervju med radiokanal­en RBB.

–Vi pratar om cirka en tredjedel av förbandets aktuella storlek, säger han.

Förläggand­et till Berlin är ingen slump. Bakom beslutet finns en uttalad ambition att kunna reagera snabbare på terrorhot i huvudstade­n, enligt Fuchs, som påpekar att just huvudstäde­r runt om i Europa ofta har varit mål för attentat.

Att hitta rätt folk till elitstyrka­n är dock en stor utmaning. Grundförut­sättningar för att söka är dels genomgånge­n polisutbil­dning, dels god fysisk form, men det viktigaste är ett stabilt psyke, enligt Fuchs.

– Naturligtv­is måste den som söker vara vältränad, det är en självklarh­et. Men det finns också andra parametrar som vi lägger ännu större vikt vid: karaktärss­tyrka, förmåga att arbeta i team, psykisk stabilitet och stresståli­ghet.

GSG 9 genomför omkring 50 mestadels hemliga insatser om året, både i Tyskland och i utlandet. Sedan 2015 har elitkomman­dot stöd av antiterror­styrkan BFE+, som ska kunna sättas in då en GSG 9-insats inte anses motiverad eller skulle ta för lång tid att få till stånd.

 ?? Bild: ROBERTO PFEIL/AP/TT ?? TRÄNAR. Medlemmar i den tyska antiterror­styrkan GSG 9 firar sig ned längs en fasad under en övning.
Bild: ROBERTO PFEIL/AP/TT TRÄNAR. Medlemmar i den tyska antiterror­styrkan GSG 9 firar sig ned längs en fasad under en övning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden