Ttela

Yller våren

- MIRANDA SIGANDER/TT

”Det pratas så ofta om utflyttnin­g men det kommer många nya människor till små orter också, säger Gabriela Pichler om sin nya film ”Amatörer”. och kämpar på, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

– Jag och Filip har alltid skildrat landsorten, vi graviterar väl mot det vi själva kommer ifrån och hade Filip inte försovit sig i dag så hade han sagt att det här är en väldigt personlig berättelse som han har väntat ett helt liv på att få spela ut.

UNDER VÅREN SLÄPPER flera av svensk films mest namnkunnig­a nya filmer. Engelskspr­åkiga ”Euphoria” är Alicia Vikanders tredje samarbete med regissören Lisa Langseth. Den till synes dramatiska ”Innan vintern kommer” av Stefan Jarl, om en familj på landsbygde­n som lever på som vanligt trots en statskupp samt ”Jimmie”, ett flyktingdr­ama ur en fyraårings perspektiv av Jesper Ganslandt får premiär.

Välkända på Youtube men nya på bioduken är filmkollek­tivet Crazy pictures, som i sin delvis gräsrotsfi­nansierade katatrof-thriller ”Den blomsterti­d nu kommer” debuterar med att spränga Västerbron i Stockholm.

HUVUDPERSO­NEN ALEX (Christoffe­r Nordenrot) åker tillbaka till sin barndomsby, där han tillsamman­s med sin ungdomskär­lek och pappa försöker överleva en mystisk attack.

– När vi började med projektet kändes det här scenariot långt borta men nu har samtiden kommit ikapp och det har varit kittlande att göra fiktion av det säger Olle Tholén, producent på Crazy pictures.

av Jesper Ganslandt. Fyraårige Jimmie måste fly med sin pappa. Mamma får stanna hemma och ingen verkar veta vart de ska.

Premiär: 13 april. * ”Händelser i Ydre” av Malla Grapengeis­ser, Per Bifrost, Alexander Rynéus. Dokumentär om några människors vardag i en glesbygd som ständigt hotas av nedläggnin­g.

Premiär: 13 april. * ”Lida” av Anna Eborn. Dokumentär om Gammalsven­skby i östra Ukraina. Några pratar fortfarand­e svenska i det forna svenska samhället där Lida, född 1933 är en av de cirka 500 invånarna. Premiär: April/maj. * ”Trädgårdsg­atan” av Olof Spaak. Tungt familjedra­ma med Simon J Berger och Karin Franz Körlof.

Premiär: 27 april. * ”Anders, 23 andra kvinnor och jag” av Nahid Persson. Dokumentär om hur filmaren Nahid Persson dejtar en tennisspel­are, som visar sig ha relationer till 23 andra kvinnor samtidigt. Premiär: 25 maj. * ”Charmören” av Milad Alami. Iranske Esmail försöker ragga upp en danska för att gifta sig och få uppehållst­illstånd. Premiär: 18 maj. * ”Den blomsterti­d nu kommer” av Crazy pictures. Gräsrotsfi­nansierad katastrof-thriller som utspelas under en mystisk attack i Sverige.

Premiär: Sommaren.

*

 ?? Bild: PRESSBILD ?? 23 MARS.
Bild: PRESSBILD 23 MARS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden