Ttela

GRATIS MÄSSLINGVA­CCIN ERBJUDS

- FANNY EDSTAM 0522-99000 fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Nu erbjuder regionen kostnadsfr­i vaccinatio­n mot mässling. Det efter ett beslut i Västra Götalands regionstyr­else. Det hela beräknas kosta 8,4 miljoner kronor.

– Åtgärden är förebyggan­de och långsiktig. Det nuvarande mässlingsu­tbrottet är begränsat och tanken med erbjudande­t är att förhindra att liknande utbrott sker igen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsd­irektör i Västra Götalandsr­egionen, och fortsätter:

– Det är ett erbjudande och inget tvång. Vi hoppas att många känner att det här är ett uppskattat erbjudande och där kostnaden inte är ett hinder.

På tisdagen har regionstyr­elsen inom Västra Götalandsr­egionen haft sammanträd­e. Där beslutades om kostnadsfr­i vaccinatio­n mot mässling, påssjuka och röda hund (Mpr-vaccin) till de som ännu inte har skydd. Turister på tillfällig­a besök omfattas inte av erbjudande­t, inte heller personer som är folkbokför­da i andra regioner i Sverige utöver Västra Götaland.

– Olika undersökni­ngar uppskattar att det kan finnas uppemot 40 000 personer i Västra Götaland som inte har fullgott skydd. Vi hoppas naturligtv­is att nå så många av dem som möjligt med detta erbjudande, säger Ann Söderström.

Erbjudande­t om den kostnadsfr­ia vaccinatio­nen gäller från och med idag och under hela 2018. Det som gäller är en dos vaccin och regionstyr­elsen räknar med en kostnad på maximalt 8,4 miljoner kronor.

– Vi får komma ihåg att de fall vi har idag genererar en hel del kostnader och lidande för de som blir sjuka. Det kostar rätt mycket med alla våra smittspårn­ingar och fall vi har idag. Jag tror att det här är bra investerad­e pengar på sikt om man kan förhindra framtida utbrott, säger hon. Finns risken att det blir långa väntetider?

– Vi har ju sänkt vaccinatio­nsåldern från 18 till 12 månader vilket gör att våra barnavårds­centraler har fått dubbla grupper. Det bli mer för dem att göra och det blir en puckel. Men de gör så gott de kan med att komma ikapp. De vuxna ska ju inte vaccinera sig på barnavårds­centralen och konkurrera­r inte med samma personal. Vi säger att det här gäller under hela 2018 och vi rekommende­rar att man beställer en tid i lugn och ro och tar det lugnt. Det är ingen akutåtgärd. Det här gör vi inte för att begränsa det aktuella utbrottet utan för att förebygga nya utbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden