Ttela

Dödsorsak inte avgörande

- CECILIA KLINTÖ/TT

– Det är inte så avgörande, eftersom man har så många andra bevis, alltså den styckade kroppen, så det är inget som helst tvivel om att han har dödat henne. Rättsläkar­rådet har sagt att förvaring ”kan krävas” – hur tolkar du det?

– De säger det kan krävas. De är mer försiktiga i sina uttalanden, de säger att det är en möjlighet. Rätten får ta ställning till om han är så farlig för samhället så att han inte kan släppas ut förrän han har genomgått psykiatris­k behandling och läkarna anser att han inte är farlig längre.

Kan det bli ett kortare straff med förvaring än med fängelse?

– Det kan vara kortare än en livstidsdo­m, men det kan också innebära att han aldrig kommer ut, om läkarna inte vågar säga att han inte längre är farlig.

Hur vanligt är livstid i Danmark?

– Åklagarna vill i första hand att han döms till livstid, i andra hand till förvaring. Inom dansk rätt är det inte så vanligt med livstid om det inte har varit mer än ett mord. Har polisen gjort ett bra arbete?

– Det ser ut som att polisen har gjort ett bra arbete. De har till exempel lyckat hitta nästan hela kroppen och de har beslagtagi­t hans dator och kunnat utreda vad han har för sexuella intressen. Men jag vet ju inte vad de har på fötterna när de säger sig kunna bevisa att han har planerat mordet.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? döms till livstids fängelse för mordet på svenska journalist­en Kim Wall.
Bild: JOHAN NILSSON/TT döms till livstids fängelse för mordet på svenska journalist­en Kim Wall.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden