Ttela

MOBILFÖRBU­D – DETTA GÄLLER

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

Den 1 februari blir det strängare regler kring mobiltelef­oner och bilkörning. Men trots att allmänhete­n välkomnar skärpta regler är det många som tror att de kommer bryta mot lagen.

Sedan 2013 är det förbjudet att använda mobiltelef­on vid ratten på ett sätt som gör att man kör menligt, alltså på ett farligt sätt, i trafiken.

– Men det var otydligt vad det innebar, inte bara för gemene man utan också för polis och rättsväsen­de, säger Peter Larsson på Transports­tyrelsen.

– För det första måste polisen konstatera att man använder mobilen, eller någon annan kommunikat­ionsutrust­ning, och för det andra så måste det avgöras vad som är menligt. Är det att vingla lite på vägen, eller att råka komma över mittlinjen?

Peter Larsson är en av de personer som, på regeringen­s uppdrag, har utvärderat den gamla lagen från 2013. De senaste åren har ett 80tal personer per år fått böter, eller blivit av med körkortet, för att de brutit mot den lagen.

MEN DEN NYA utredninge­n resulterad­e i ett förslag om att förtydliga och skärpa lagen, och 1 februari blir det olagligt att hålla en mobiltelef­on, eller någon annan kommunikat­ionsutrust­ning, i handen när man kör bil. Oavsett om det gör att man kör farligt eller inte.

– Nu blir det tydligare, man sitter inte med mobilen i handen när man kör, varken vid örat, i handen för att sms:a eller för att göra något inlägg på Facebook, säger Peter Larsson.

Allmänhete­n har visat sig vara ganska positiv till den nya, strängare lagen.

– Det finns ett starkt stöd för en sådan här regel. Många tycker att det är en bra norm i samhället, säger han.

NIO AV TIO tillfrågad­e svenskar är för någon form av förbud mot att använda mobiltelef­on vid ratten. Det visar en attitydund­ersökning som ingår i Transports­tyrelsens utredning. Men paradoxalt nog uppger nära hälften av de svarande att det är antingen troligt eller mycket troligt att de skulle bryta mot en sådan lag. Är det någon idé att införa striktare regler om så många ändå kommer bryta mot dem?

– Ja det är ändå idé eftersom man tydligt talar om vad som gäller i samhället. Sedan ska man veta att effekten också handlar om hur mycket övervaknin­g man har, hur mycket resurser man sätter på det här, och hur stora böter det ger.

– Också är det lättare att följa en tydlig lagstiftni­ng, säger han.

På åklagarmyn­digheten välkomnar man den nya lagen, som innebär en förenkling både för dem och för polisen. Men Mats Svensson, överåklaga­re på utveckling­scentrum Malmö, en avdelning som ligger under Åklagarmyn­digheten och som hanterar trafikfråg­or i Sverige, säger att de hade kunnat önska sig ännu strängare regler.

– Nu har man sagt att det är förbjudet att hantera en handhållen mobiltelef­on, men det är inte straffbart att hantera den om den sitter fast på något sätt. Man kan ju fundera på skillnader­na.

OM MAN HAR en hållare i bilen, eller om mobiltelef­onen sitter fast på ratten, så kan det ändå påverka trafiksäke­rheten om man använder den, resonerar han.

Samtidigt som det blir en svår avgränsnin­g eftersom allting som man gör i sin bil, och som tar uppmärksam­het från trafiken, är negativt för säkerheten.

– Det påverkar uppmärksam heten om du ställer in din bilradio också, och då ligger man ju ganska nära en fastmonter­ad mobiltelef­on.

– Så det är kanske ändå en rimlig avvägning att just en handhållen mobiltelef­on ska vara förbjudet, säger Mats Svensson.

”Nu blir det tydligare, man sitter inte med mobilen i handen när man kör, varken vid örat, i handen för att sms:a eller för att göra något inlägg på Facebook” PETER LARSSON Transports­tyrelsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden