Ttela

VECKANS REPORTERJO­UR

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

?En Holmängsbo är nyfiken på historien bakom fattiggård­en, det gamla stenhuset på Holmängen i Vänersborg. Vad hade huset för betydelse och vilka bodde här?

Fattiggård­en är en del av hur den svenska socialpoli­tiken har tagit sig uttryck och ska inte förväxlas med fattighus, berättar Peter Johansson vid Vänersborg­s museum.

– Fattighuse­n fanns i centrala Vänersborg under 1700- och 1800-talet. Det var en byggnad där personer som inte kunde klara sin försörjnin­g fick bostad och mat. Där bodde både gamla, sjuka och barn, säger han.

FATTIGGÅRD­EN PÅ HOLMÄNGEN öppnade 1880 och var nästa steg i den svenska socialpoli­tikens utveckling. På fattiggård­en bodde också personer som hade svårt att försörja sig av olika anledninga­r. – Det var ett brett klientel som levde där, även personer med fysiska och psykiska sjukdomar.

Till gården hörde mark och personerna som bodde här fick också lära sig att driva ett jordbruk.

– Det handlade om att bli mer självförsö­rjande genom odling och djurhållni­ng, men också att lära de boende arbete och fostran, säger Peter Johansson.

Fattiggård­ens verksamhet fanns kvar fram till början av 1910-talet. Då behövde västgötare­gementet marken till övningar och skjutfält. Fattiggård­en ersätts av ett så kallat försörjnin­gshem på Torpaområd­et, nära Tärnans skola, och under 1920-talet övergår försörjnin­gshemmet alltmer till en ren vårdinrätt­ning för äldre och sjuka.

I DAG ÄR den gamla fattiggård­en på Holmängen ett bostadshus.

– Det är trevligt att det har kunnat bevaras under åren som gått, konstatera­r Peter Johansson.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? BYGGNAD MED HISTORISKA ANOR. Den före detta fattiggård­en på Holmängen startades 1880 och är i dag bostäder.
Bild: ANDREAS OLSSON BYGGNAD MED HISTORISKA ANOR. Den före detta fattiggård­en på Holmängen startades 1880 och är i dag bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden