Ttela

FAGERSTRÖM FÅR GÖRA VM-DEBUT

- LASSE MANNHEIMER/TT

Fågelvägen är det nästan 700 mil från Stockholm till Chabarovsk. Mardrömsre­sa för de svenska bandyherra­rna? Tvärtom. Alla älskar VM i Långtborti­stan. – Det är lite av ett mecka för bandyn, säger Christoffe­r Fagerström, Vm-truppens ende debutant.

Hammarbyan­fallaren borde veta. Förra året var han med om att vinna ryskt ligaguld med Neftjanik från just Chabarovsk.

– Vi hade väl ett publiksnit­t på 5 000-6 000, och i finalen var det knökat, då var det väl 11 000. Och det är en annan ljudnivå där borta så det kändes som att det var 50 000 på läktaren, säger Christoffe­r Fagerström.

Han är inte ny i landslaget men han är ny i Vm-sammanhang. 25-åringen är den ende mästerskap­sdebutante­n i förbundska­pten Svenne Olssons 18-mannatrupp till VM i Ryssland, som inleds den 29 januari.

Tillsamman­s med Sandvikens Erik Säfström, som också spelade i Neftjanik förra säsongen, vet han dock hur det är att ta guld i Jerofej Arena.

– Det är en fantastisk arena. Den är optimerad för bandyn, har bra is och så publiken då. Det ska bli häftigt att komma tillbaka, säger Fagerström, med Vargöns BK som moderklubb och med många a-lagssäsong­er i IFK Vänersborg innan ryssäventy­ret.

PUBLIKEN, JA. OM allt går som det brukar och förväntas blir det så småningom en Vm-final mellan Sverige och Ryssland. Då väntar en särskild utmaning för de svenska spelarna.

Och trots att Sverige är regerande världsmäst­are i bandy – guldet på hemmaplan förra året satte punkt för flera års rysk dominans – skulle ett Vm-guld i Ryssland slå ännu högre.

– Att möta ryssarna i deras egen kula, det är en upplevelse utöver det vanliga, säger Per Hellmyrs, 34-åringen som är uttagen till sitt 13:e världsmäst­erskap.

– Dels är det ett massivt publiktryc­k så fort de passerar mittlinjen, något som man aldrig får uppleva i Sverige. Och sedan har ryssarna tre nivåer till i sitt spel, de lyfts och får vingar, kan man säga. Det är därför det krävs så enormt mycket av oss för att vi ska stå som segrare.

Hellmyrs vet hur det är, han har varit med om att båda vinna och förlora Vm-finaler i Ryssland.

 ?? Bild: SIMON HASTEGÅRD ?? VM PÅ HEMMAPLAN. Hammarbys Christoffe­r Fagerström, med merparten av sin karriär i IFK Vänersborg, får göra Vm-debut näst intill på hemmaplan. ”Fager” är en av fyra anfallare i Svenne Olssons trupp till mästerskap­et i Chabarovsk, hemvist för Fagerström­s...
Bild: SIMON HASTEGÅRD VM PÅ HEMMAPLAN. Hammarbys Christoffe­r Fagerström, med merparten av sin karriär i IFK Vänersborg, får göra Vm-debut näst intill på hemmaplan. ”Fager” är en av fyra anfallare i Svenne Olssons trupp till mästerskap­et i Chabarovsk, hemvist för Fagerström­s...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden