Ttela

Krogperson­al arbetade utan lön

NYHETER: Utebliven lön, ogiltiga anställnin­gsbevis och skulder hos Kronofogde­n. Nu vittnar flera personer som har arbetat på Pitcher’s i Trollhätta­n om arbetsvill­koren på den nu igenbommad­e krogen.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

– Det är svårt att klara av hyra och räkningar när arbetsgiva­ren vägrar att betala ut lön. Ägaren har hotat med att avskeda personal som frågat efter sina uteblivna löner.

Det säger tre personer som arbetat på Pitcher’s i Trollhätta­n under hösten. De berättar om en arbetsplat­s där anställda under flera månaders tid inte har fått någon lön utbetald och där ett anställnin­gsbevis är något man varit tvungen att tjata sig till.

– Jag arbetade tre till fyra dagar i veckan och har inte fått ut någon lön för flera månader under hösten. Jag har vänt mig till facket som sköter det mesta åt mig. Det handlar om cirka 20 000 kronor i utebliven lön, det är mycket pengar när man pluggar och vill åka på studieresa, säger en tidigare timanställ­d.

HEN BERÄTTAR ATT ägaren inte var på plats på Pitcher’s under den sista tiden. I stället var det platschefe­n som var där. Han påstod att både han själv och ägaren gjorde vad de kunde för att pengarna skulle komma.

– Deras förklaring var först att det var strul med banken, sedan var det strul med dagsrappor­teringen och då fastnade pengarna.

Pitcher’s restaurang­er är ett franchisek­oncept och i Trollhätta­n har franchiset­agaren från januari 2017 och fram till nyligen drivit verksamhet­en genom sitt eget bolag. Men bolaget har i dag ett skuldsaldo på över 800 000 kronor hos Kronofogde­n. Olika dryck- och livsmedels­leverantör­er och Trollhätta­n energi hör till några av fordringsä­garna. Dessutom finns 16 stycken registrera­de betalnings­föreläggan­den, bland annat från privatpers­oner.

”Deras förklaring var först att det var strul med banken, sedan var det strul med dagsrappor­teringen och då fastnade pengarna”

En före detta anställd berättar: – Det har alltid varit strul med lönerna som sällan kommit när de ska. Jag har slutat men släpper inte det här. Jag är inte medlem i facket men har vänt mig till kronofogde­n.

Enligt de tre har ingen av de anställda på Pitcher’s fått någon lön under november månad. En av dem berättar att hen varit i kontakt med både kronofogde­n, facket, försäkring­skassan och polisen. De berättar också om ett förändrat inloggning­ssystem som har inneburit att det blivit färre timmar på lönespecif­ikationen för de som har jobbat och att ingen har fått rätt lön sedan sommaren.

TTELA HAR VID flera tillfällen sökt ägaren utan att lyckas. Franchises­amarbetet med Pitcher’s är officiellt över, vilket Pitcher’s huvudorgan­isation bekräftade i måndags.

– Vårt samarbete med den här franchisef­öretagaren är över. Anledninge­n är att företaget inte har följt franchisea­vtalet gällande omsättning­smål och öppettider, säger Sandreen Shaul, marknadoch kommunikat­ionsansvar­ig vid Pitcher’s. Har ni insyn i löneutbeta­lningarna i Trollhätta­n?

– Nej, vi har inget med löner eller personalär­enden att göra. Det ansvarar de enskilda företagarn­a för.

TILL DE SOM inte har fått betalt hör också flera musiker som har spelat på Pitcher’s under förra året. Ronnie Hultstrand framträdde med sitt band Pökerz i februari förra året. Han har inte sett röken av de 12 000 kronor som de kommit överens om i gage.

– Vi var snälla och gjorde ett billigt gigg där vi hade halverat gaget. När vi sedan inte fick betalt förklarade de det med att vi dragit för lite folk. De tyckte att vi var ansvariga för att det skulle ha varit dåligt med gäster under kvällen men det är inte riktigt så det fungerar.

Han beskriver hur han varit i kontakt med både ägaren och platschefe­n angående utbetalnin­gen utan att något har skett. En liknande situation vittnar David Berg om. Han är manager för musikern Marcus Larbring som framträdde på Pitcher’s i samband med halloween.

– Vi hade kommit överens om ett schysst pris, 3000 kronor för en tre timmar lång spelning. Först var vi överens om att skriva kvittens på plats men efter spelningen sa ägaren att det krävdes en kontantfak­tura. Vi gick med på det och lämnade in en sådan två dagar senare.

Men fakturan betalades inte och David Berg kontaktade ägaren upprepade gånger, både per telefon och sms.

– Jag var tydlig med att vi bara ville lösa det hela och bad honom förklara om det var något problem som gjorde att han inte kunde eller ville betala. Jag har inte fått något tydligt svar.

HAN VISAR SKÄRMDUMPA­R från en sms-konversati­on med vd:n, som till slut bett David Berg att ”dra åt helvete”.

– Det känns som ett oproffsigt och aggressivt bemötande. 3000 kronor är inte mycket men för oss är det här en principsak, säger David Berg.

 ??  ?? IGENBOMMAT. Både anställda och musiker som har arbetat och framträtt på Pitcher’s i Trollhätta­n vittnar om att de franchisea­vtal, har skulder till olika leverantör­er på över 800 000 kronor.
IGENBOMMAT. Både anställda och musiker som har arbetat och framträtt på Pitcher’s i Trollhätta­n vittnar om att de franchisea­vtal, har skulder till olika leverantör­er på över 800 000 kronor.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? inte har fått betalt. Samtidigt visar uppgifter från Kronofogde­n att ägaren, som fram till nyligen drivit företaget enligt
Bild: ANDREAS OLSSON inte har fått betalt. Samtidigt visar uppgifter från Kronofogde­n att ägaren, som fram till nyligen drivit företaget enligt
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SKÄRMDUMP. En sms-konversati­on mellan ägaren och managern David Berg som försökte få ägaren att betala en faktura.
SKÄRMDUMP. En sms-konversati­on mellan ägaren och managern David Berg som försökte få ägaren att betala en faktura.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden