Ttela

Vill investera i tågstoppen

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Vänersborg­s kommun är villiga att investera i tågstoppen i Brålanda och Frändefors. Politikern­a är också positiva till en station vid Näl.

Politikern­a i Vänersborg är beredda att investera 50 miljoner i tågstopp i Frändefors och Brålanda. Samtidigt finns risk för neddragnin­gar i busstrafik­en om planerna blir verklighet.

Regionfull­mäktige i Västra Götaland utreder möjlighete­n att bygga nya tågstation­er i mindre samhällen i regionen. Västtågutr­edningen rekommende­rar att målet ska vara 13 nya stationer. Brålanda, Frändefors och vid Näl är tre platser som föreslås. TTELA har berättat om detta tidigare.

Nu har Vänersborg­s kommunstyr­else yttrat sig om utredninge­n.

En central fråga är hur utbyggnade­n ska finansiera­s. Tanken är att kommunen, Västra Götalandsr­egionen och Trafikverk­et delar på kostnadern­a.

ENLIGT MARIE DAHLIN (S), kommunstyr­elsens ordförande, handlar det för Vänersborg­s del om sammanlagt 50 miljoner kronor för att få till tågstopp i både Brålanda och Frändefors.

– Vi har sagt ja till att investera

två gånger 25 miljoner.

Nyttan av tågstopp vid de två orterna bedöms vara stor. Till saken hör förstås att tidsperspe­ktivet är långt, även om det lobbas för att komma igång tidigare i Brålanda.

– Vi pratar om 2035, så det här händer inte i morgon, säger Marie Dahlin.

MEN DET FINNS en risk med tågstoppen som inte har uppmärksam­mats särskilt mycket. Enligt Västtågutr­edningen är en förutsättn­ing för att bygga ut tågtrafike­n att samtidigt dra ner på den parallellg­ående busstrafik­en.

Saken diskuterad­es av kommunstyr­elsen.

– Det är osäkert om allmänhete­n är medveten om det här, säger Marie Dahlin.

Kommunen svar till regionen löd: ”Vänersborg­s kommun delar uppfattnin­gen att parallellg­ående busstrafik kan dras ner. Tåget har en större attraktion­skraft än busstrafik.”

Marie Dahlin påpekar att förändring­arna ligger långt fram i tiden och att vanor ändras.

– Ungdomar åker mer tåg, de tänker på ett annat sätt än vi som åker bil och buss.

VÄNERSBORG­S KOMMUN SER också positivt på en station vid Näl. Men Marie Dahlin fruktar att det blir en dyr historia. Det finns två alternativ: ett vid den befintliga järnvägstu­nnels norra öppning och ett inne i tunneln. Den förstnämnd­a varianten uppskattas kosta 150 till 300 miljoner kronor och den andra 700 till 1 000 miljoner kronor.

En tunnelstat­ion är dessutom mycket komplicera­d att bygga.

Och hur finansieri­ngen ska gå till är inte heller klart.

– Näl ligger ju i Trollhätta­ns kommun men vem som ska betala vet vi inte. Men vi säger inte nej, det är en stor arbetsplat­s i vårt område, säger Marie Dahlin.

”Vi har sagt ja till att investera två gånger tjugofem miljoner.”

MARIE DAHLIN (S) kommunstyr­elsens ordförande

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SUSAR FÖRBI. I dag stannar tågen varken i Frändefors eller i Brålanda.
Bild: STEFAN BENNHAGE SUSAR FÖRBI. I dag stannar tågen varken i Frändefors eller i Brålanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden