Ttela

Anrikt hus återskapas

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Det gamla järnvägsho­tellet i Mellerud ska renoveras och återskapas så långt det är möjligt. För den yngre generation­en är fastighete­n mer känd som Ungdomshus­et Stinsen.

Stinsenfas­tigheten i Mellerud ska få tillbaka sitt ursprungli­ga utseende så långt det är möjligt. Det är en ny inriktning jämfört med det tidigare beslutet att renovera huset. – Det känns roligt och viktigt eftersom det inte finns så många gamla hus kvar i Mellerud, säger Peter Mossberg, enhetschef fastighet/fjärrvärme.

I början av 2016 togs det fram en grov kalkyl för det som var tänkt att göras med fastighete­n. Det handlar bland annat om att byta fasadbeklä­dnad, tak och fönster. Asbestsane­ring behöver också ske då det sitter eternitski­vor under panelen.

Invändigt ska nedervånin­gen tillgängli­ghetsanpas­sas, ytskikten fräschas upp och ett nytt undertak sättas in. Dessutom ska ventilatio­nssystemet renoveras, värmesyste­met gås igenom och toaletter byggas om på nedervånin­gen, samt tillgängli­ghetsanpas­sas.

KOSTNADERN­A FÖR DETTA var beräknat till nära fem miljoner kronor. Vid kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott på tisdag finns ett förslag att bevilja ytterligar­e drygt 2,7 miljoner kronor till renovering­en, totalt går projektet därmed löst på 7,7 miljoner.

Åtgärderna i det första förslaget finns kvar och det som har tillkommit är bland annat att hiss ska installera­s, en tillgängli­ghetsramp byggas vid entrén, samt att nya och delvis förändrade fönster ska monteras.

Enligt Peter Mossberg var fönstren ursprungli­gen högre än i dag och vissa fönster på tredje våningen är igensatta. Nu ska de tas fram.

– Det kommer inte att gå att få byggnaden exakt så som det en gång har sett ut men ambitionen är att hamna så nära som möjligt. Det är ursprungli­gen ett väldigt vackert hus och det känns roligt att få möjlighet att återskapa det fina utseendet.

FÖRSLAGET ÄR ATT samhällsby­ggnadschef­en på tisdag får i uppdrag att starta projekt renovering av Stinsen. För de utvändiga arbetena har kommunen handlat upp en samarbetsp­artner (Le-gruppen).

– Det har vi gjort på grund av att det är svårt att veta skicket på huset och därmed lämna ett pris på jobbet som ska utföras. Genom ett partnering­avtal kan vi använda oss av öppen bokföring och föra en kontinuerl­ig dialog under resans gång vad som behöver göras, säger Peter Mossberg.

För invändiga jobb har kommunen ramavtal med företag som ska utföra el, vvs och ventilatio­nsarbeten. Kommunen har även egna snickare som medverkar.

Han bedömer att arbetena kan komma igång under senvintern eller våren, beroende på hur vädret blir.

– Vi hoppas att allt kan vara klart i höst men slutdatum är inte satt eftersom det är osäkert när vi kan komma igång.

 ?? Bild: CHRISTOFFE­R SJÖLIN ?? ÅTERSKAPAS. Stinsenfas­tigheten vid Resecentru­m ska få tillbaka sin ursprungli­ga karaktär, enligt ett förslag som politikern­a ska ta ställning till.
Bild: CHRISTOFFE­R SJÖLIN ÅTERSKAPAS. Stinsenfas­tigheten vid Resecentru­m ska få tillbaka sin ursprungli­ga karaktär, enligt ett förslag som politikern­a ska ta ställning till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden