Ttela

Nya vänklasser möts på N3

TROLLHÄTTA­N: ELEVER FÅR NYA VÄNKLASSER GENOM INTRO-PROJEKTET Under de närmaste veckorna samlas alla sjundeklas­sare i Trollhätta­n på N3 för lära känna en ny vänklass. – Det är kul att få träffa nya vänner – hoppas att vi kan träffas igen! säger Medina Col

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

För fjärde året i rad genomförs nu Intro-projektet där samtliga sjundeklas­sare från stadens alla skolor möts i ett tvåtimmars­pass med lära-känna-övningar på N3.

Här finns teaterpeda­gogerna Maria Zeffer Johnsson och Daniel Andersson på plats för att guida eleverna igenom diverse samarbetsö­vningar som Pärson på Larsson och pyramiden där eleverna delas in i olika smågrupper och skapar rörelsemön­ster genom att röra eller klättra på varandra.

ÖVNINGARNA, SOM SER relativt svåra ut, leder till både fniss och gapskratt och man inser snart att det är ett utmärkt sätt att få igång kommunikat­ionen mellan eleverna.

– Det var kanske lite stelt när vi kom in i lokalen, klasserna hängde liksom var för sig, men så fort vi körde igång med övningarna så släppte allt. Det här är ett bra och roligt sätt att lära känna varandra. Det hade varit kul om vi kunde mötas i en fotbollsma­tch framöver, säger Gustaf Bohlin från klass 7B2 på Lyrfågelsk­olan.

Medina Colic från klass 7A på Kronan håller med:

– Jag visste inte alls vilka personer som gick i den andra klassen. När jag kom hit så kände jag bara igen några som jag sett ute på stan eller träffat genom gemensamma vänner. Det är kul att man får träffa nya vänner. Jag hoppas att vi kan träffas igen och hitta på fler saker, säger Medina.

OCH DET ÄR just det som är tanken med projektet – att klasserna ska hålla kontakten med varandra och hitta på saker tillsamman­s framöver, även i årskurs åtta och nio.

– Det kan handla om att man träffas och spelar brännboll, bowlar eller gör andra liknande aktivitete­r tillsamman­s. Vi avslutar alltid övningarna här med att eleverna får sitta i grupper och lämna fram önskemål om hur de vill fortsätta samarbeta, säger Maria Zeffer Johnsson.

Hon tycker att eleverna är suveräna på att våga vara med och delta i övningarna.

– När vi skrattar tillsamman­s så gör det något med våra hjärnor. Man möts när man skrattar och det märks att många tycker att här är ett bra sätt att ”connecta” på.

Maria berättar att flera elever byter nummer, blir vänner på sociala medier, eller finner andra sätt att hålla kontakten på, innan de går.

– En främling är ju bara en vän som du inte känner ännu – om man går in med den inställnin­gen så brukar det oftast bli bra, säger Maria Zeffer Johnsson.

 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ??
Bild: SOFIA CALLESSON
 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ?? LYCKAT PROJEKT. Intro-projektet skapades av elevråd från stadens skolor under en demokratid­ag på skolan Kronan för fyra år sedan. Nu har årets projekt just dragit i gång. Under fyra veckor samlas alla stadens sjundeklas­sare på N3 för lära-känna-övningar.
Bild: SOFIA CALLESSON LYCKAT PROJEKT. Intro-projektet skapades av elevråd från stadens skolor under en demokratid­ag på skolan Kronan för fyra år sedan. Nu har årets projekt just dragit i gång. Under fyra veckor samlas alla stadens sjundeklas­sare på N3 för lära-känna-övningar.
 ??  ?? PÄRSSON PÅ LARSSON. Så här krångligt kan det se ut när vänklasser möts på N3 för att hitta på roliga övningar tillsamman­s.
PÄRSSON PÅ LARSSON. Så här krångligt kan det se ut när vänklasser möts på N3 för att hitta på roliga övningar tillsamman­s.
 ??  ?? PYRAMID. Maria Zeffer Johnsson och Daniel Andersson håller i tvåtimmars­passet med lära-känna-övningar.
PYRAMID. Maria Zeffer Johnsson och Daniel Andersson håller i tvåtimmars­passet med lära-känna-övningar.
 ??  ?? FRÅGESTUND. ”Intro-projektet är ett bra och kul sätt att få träffa nya människor på”, säger Gustaf Bohlin (till höger).
FRÅGESTUND. ”Intro-projektet är ett bra och kul sätt att få träffa nya människor på”, säger Gustaf Bohlin (till höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden