Ttela

Göran Perssons fastighets­skatt spökar ännu

SKATTER. Pengarna på investerin­gssparkont­ot beskattas med cirka elva procent. Har du köpt en obebyggd tomt för sparpengar­na kan du få betala 40 procent i skatt.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

En ny rapport från tankesmedj­an SNS ger förslag på hur kapitalbes­kattningen kan förenklas och göras mer effektiv ur samhällsek­onomisk synpunkt.

Det är ett genomarbet­at förslag som presentera­des på ett seminarium i veckan (17/1). Grundtanke­n är enkel: kapitalbes­kattningen borde bli mer likformig eftersom det minskar risken för godtycke och skatteplan­ering. Rapportför­fattarna, ledda av Daniel Waldenströ­m, professor i nationalek­onomi, pekar också på att en mer likformig kapitalska­tt skulle ge möjlighet till sänkt skatt på arbete.

ENHETLIGA KAPITALSKA­TTER låter i sig inte kontrovers­iellt. Men dolt under ytan finns en knäckfråga som bidrog till Alliansens valseger 2006: fastighets­skatten.

Skatt på fastighete­r är en favorit bland ekonomer. Argumenten för är många. Det påverkar inte incitament­en att arbeta. Fastighete­rna är en stabil skattebas över tid och kan inte flytta utomlands. Dessutom tenderar fastighets­priserna att väga in skatten, vilket stabiliser­ar marknaden.

Bland svenska folket var däremot fastighets­skatten allmänt hatad. Den innebar att fastighete­r beskattade­s med en procent av taxeringsv­ärdet varje år. Om husprisern­a runt omkring gick upp följde skatten efter, oavsett hur inkomsten för fastighets­ägaren såg ut. Det fick Alliansreg­eringen att 2008 avskaffa skatten och istället ersätta den med en kommunal avgift. Många såg det som en seger för dem som generellt förespråka­r sänkt skatt. Men frågan är mer komplex än så.

SVERIGE HAR IDAG världens högsta marginalsk­atter på arbete, samtidigt som vi har näst lägst skatt på fastighete­r i hela OECD. Oavsett vilken nivå på skatteutta­get man förespråka­r måste man se att det förhålland­et är skadligt för ekonomin.

Rapportför­fattarna föreslår bland annat att det ska finnas en begränsnin­g av skatten för hushåll med låga inkomster och att summan man betalat under åren ska räknas av från reavinstsk­atten när fastighete­n säljs. Det är ett intressant förslag som åtminstone delvis löser legitimite­tsfrågan.

MEN BERÄTTELSE­RNA OM folk som tvingats sälja sina hem för att ha råd att betala skatten sitter djupt hos många svenskar. Det är sannolikt huvudskäle­t till att Svantesson och Moderatern­a redan på förhand säger nej till en ny fastighets­skatt. Det är synd, inte minst för att det försämrar möjlighete­rna till en bred skatterefo­rm och ytterst, chansen att sänka inkomstska­tterna.

Göran Perssons fastighets­skatt spökar ännu. Lärdomen är tydlig: reformera de dåligt utformade skatterna innan det är för sent. För väljarna minns alltid det orättvisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden