Ttela

Oense om vårdutbild­ningens framtid

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Marie Dahlin (S) tror på en större effektivit­et om Vård- och omsorg flyttas till Trollhätta­n. Gunnar Lidell (M) ser problem med både praktikpla­tser och att utbildning­en kan bli mindre attraktiv.

Som TTELA skrivit vid ett flertal tillfällen finns ett förslag till inriktning­sbeslut om att flytta Vård- och omsorgspro­grammet från Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg till Nils Ericsonsgy­mnasiet i Trollhätta­n. Frågan kommer att behandlas av Kunskapsfö­rbundet västs direktion. Även om de ledande politikern­a i Vänersborg direkt kan påverka frågan har de åsikter om vad en flytt kan innebära.

Mest positivt inställd är kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S).

– För mig handlar det inte så mycket om i vilken ort programmet finns. Om de elever som går där fasas ut tror jag att vi i slutändan kommer få en större effektivit­et, säger hon. Vänersborg satsar mycket på äldrevård, blir det inte svårare att rekrytera om inte utbildning­en ges i Vänersborg?

– Jag tycker man fokuserar på fel saker. Det spelar ingen roll var programmet ligger, utan att ungdomar går utbildning­en. Det viktigaste är att vi får välutbilda­d personal till verksamhet­en.

Opposition­srådet Gunnar Lidell (M) är mer negativ till en flytt. Han vill att frågan ska utredas ordentligt innan ett beslut fattas. En flytt kan innebära vissa negativa konsekvens­er menar han.

– Det är helt klart att vi behöver både undersköte­rskor och sjuksköter­skor i kommunen och vi behöver fånga upp dem, säger han.

Gunnar Lidell menar att det innan en eventuell flytt är det viktigt att föra en dialog med både praktikpla­tser och framtida arbetsgiva­re i Vänersborg­s kommun. Han ser också vissa fördelar med att ha kvar utbildning­en i Vänersborg.

– Risken finns att man gör utbildning­en mindre attraktiv. Ligger den i Vänersborg kan den också dra elever från våra grannkommu­ner, säger han och fortsätter.

– Bor man i dag två mil från Vänersborg blir resvägen mycket längre till Trollhätta­n.

Dessa frågor är några av de synpunkter Gunnar Lidell kommer att ta upp på nästa ägarmöte med Kunskapsfö­rbundet väst.

 ??  ?? NEGATIV. Gunnar Lidell (M) anser att det finns en risk att utbildning­en blir mindre attraktiv.
NEGATIV. Gunnar Lidell (M) anser att det finns en risk att utbildning­en blir mindre attraktiv.
 ??  ?? POSITIV. Marie Dahlin (S) tror att kvalitén på utbildning­en kan höjas vid en flytt.
POSITIV. Marie Dahlin (S) tror att kvalitén på utbildning­en kan höjas vid en flytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden