Ttela

”Många väntar för länge”

- JOHANNA LUNDBERG

”Tro inte på arbetsgiva­re som slarvar med löneutbeta­lningar”, det säger Pelle Brandt, ombudsman vid Hotell- och restaurang­facket.

Han har kontaktats av ett par personer som har arbetat för Pitcher’s i Trollhätta­n och företräder nu en av dessa.

– Det handlar om ett antal månader där lönen inte har betalats ut. Vi håller på att delge ansvariga en betalnings­uppmaning, säger han.

Det kan finnas flera orsaker till varför en arbetsgiva­re inte betalar ut lön men enligt Pelle Brandts erfarenhet­er finns det ofta två bakomligga­nde mönster.

– Antingen handlar det om slarv och att arbetsgiva­ren har dålig ordning. Den andra orsaken är att det helt enkelt saknas pengar i företaget. I det här aktuella fallet tyder det mesta på att det inte finns pengar.

Om man som anställd råkar ut för att löner inte betalas i tid är det viktigt att reagera snabbt, menar han.

– Kontakta facket helst senast 14 dagar efter att lönedatume­t passerat. När det handlar om arbete och pengar ska man inte tro på löften om att pengarna ”snart är på gång”. Många väntar lite för länge innan de kontaktar facket och då kan man till slut stå utan pengar för att det inte finns pengar i företaget och det är för sent för den statliga lönegarant­in.

Hotell- och restaurang­facket får varje månad hundratals samtal från personer som har frågor om löner och många berättar att de inte fått ut lön av sin arbetsgiva­re.

– Det här är inget ovanligt problem även om de allra flesta arbetsgiva­re sköter sig, säger Pelle Brandt.

Är du inte medlem i facket kan du ta kontakt med ett annat juridiskt ombud. En anställd kan också själv försöka få betalt av arbetsgiva­ren genom att påtala att man har inneståend­e lön. Om det inte lyckas kan den anställda vända sig till Kronofogde­n och ansöka om betalnings­föreläggan­de. Det innebär att Kronofogde­n ålägger arbetsgiva­ren att betala lönen.

När det gäller anställnin­gsavtal är det också viktigt att vara uppmärksam på att kontraktet är giltigt och signerat.

– Enligt lagen om anställnin­gsskydd ska du senast en månad efter anställnin­g ha fått ett kontrakt. Om arbetsplat­sen omfattas av kollektiva­vtal är det en vecka som gäller, säger Pelle Brandt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden