Ttela

2017 bra år för Folkets hus biograf

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

2017 blev ett bra besöksår på Folkets hus i Lilla Edet. Bland annat noterades den bästa besöksstat­istiken på fem år för biografen.

Folkets hus har precis fått in den samlade besöksstat­istiken för 2017.

Och flera av verksamhet­erna har lockat mycket folk. Biografen genomförde 130 officiella öppna visningar som sågs av 5 492 människor. Det ger ett snitt på 42 besökare per film.

– Det är riktigt bra, det bästa sedan 2012, säger verksamhet­schefen Anton Johansson.

2016 noterades visserlige­n ett högre snitt, 48, men man genomförde också färre antal visningar, 110.

För att filmverksa­mheten ska gå ihop ekonomiskt krävs ett snitt på 30 besök per film.

– Vi märker att intresset för bion har ökat. Vi ser också många nya besökare, bland annat för att kommunen bjuder nyinflytta­de på två biobiljett­er, och kommunen växer ju, säger Anton Johansson.

UNDER 2017 ÖKADE kostnaden att visa film på grund av momshöjnin­gen från sex till 25 procent. För att möta de ökade kostnadern­a får Folkets hus ett stöd från Svenska Filminstit­utet.

– Det har hjälpt oss. Nu tänker vi öka bioprogram­met under 2018, vår plan är att köra visningar mera kontinuerl­igt onsdag och söndag.

Cafébion, film på dagen där fika ingår i priset, är ett koncept som fortsätter att gå bra. Åtta filmer har visats under 2017 vilka lockat 576 personer.

– Vi utökar antalet caféfilmer till tio i år, fem i vår och fem i höst.

Den enskilda film som lockat flest är Solsidan med cirka 350 besökare.

Vidare har skolbio som arrangeras av kommunen noterats för 449 besökare.

Biljettköp­en kring alla evenemang ska förenklas då ett nytt enhetligt kassasyste­m kommer att införas på Folkets hus och Mötesplats­en. Den som vill köpa en biljett till ett evenemang ska kunna göra det på båda ställena.

Folkets hus har beviljats 23 000 kronor i stöd från Svenska Filminstit­utet för detta ändamål.

– Mötesplats­en har ju andra öppettider än Folkets hus, vi har heller inte möjlighet till telefonbok­ningar, så det förbättrar vår service, säger Anton Johansson.

NÅGRA NYA INITIATIV har också varit lyckade under 2017. Till exempel de fyra Tillsamman­s föreläsnin­garna som drog 540 besökare.

Och Musikcafée­t som lockade 616 besökare på sju tillfällen. – Det är vi otroligt nöjda med. Nyheter under 2018, som man känner till nu, är bland annat nöjesquiz under våren. Mer kommer att klarna efter Folkets hus och Parkers kulturdaga­r nu i januari där flera bokningar kan göras, till exempel barnteater.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? BRA FILMÅR. Anton Johansson, verksamhet­schef Folkets hus, konstatera­r att bioverksam­heten var lyckad under 2017.
Bild: PASI HAKOPURO BRA FILMÅR. Anton Johansson, verksamhet­schef Folkets hus, konstatera­r att bioverksam­heten var lyckad under 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden