Ttela

Samarbete för ny järnvägsst­räcka

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Från den första januari går Västra Götalandsr­egionen med i det gränsövers­kridande samarbetet String för att utveckla en ny järnvägsst­räcka.

– Vi går med i String för att säkra ett bra påverkansa­rbete för en bättre järnväg mellan Oslo-göteborgkö­penhamn-tyskland. För att vi ska lyckas behövs att vi tar en aktiv roll inom organisati­onen. Avgörande för oss var att Oslo-regionen också gick med i samarbetet, säger Birgitta Losman, regionråd (MP).

BIRGITTA LOSMAN MENAR att om man inte tar en aktiv roll i planeringe­n av sträckan kommer mer fokus att flyttas till Köpenhamn och de tyska behoven än för Göteborgso­mrådet.

– Vi vill att hela järnvägen Oslo ner mot Europa ska förbättras, både av klimatskäl och för att öka rörlighete­n för människor i olika regioner och länder.

String samarbetet är ett gränsövers­kridande politiskt samarbete samtidigt som det är en geografisk plats. String som organisati­on är ett politiskt samarbete mellan Hamburg, Schleswig-holstein, Danmarks huvudregio­n, Region Zealand i Nederlände­rna, Köpenhamns stad och Region Skåne.

Kommunikat­ioner är en av de punkter som man arbetar med inom det politiska samarbetet. Utöver det så jobbar organisati­onen även med gränsövers­kridande regional utveckling inom miljövänli­g tillväxt, forskning, turism, kultur och ökad rörlighet för de olika regionerna­s medborgare. Hur kommer det här beslutet påverka för invånarna i Tvåstadsom­rådet?

– Just nu kommer inte invånarna i regionen att påverkas direkt. På sikt vill vi att effektiva och klimatvänl­iga transporte­r ska ha en positiv effekt på Trollhätta­nvänersbor­gs arbetsmark­nad, säger Birgitta Losman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden