Ttela

”Jobbigare att vara kriminell”

- TT

Det har blivit jobbigare att vara kriminell i Sverige. Det kan vara en av förklaring­arna till attackerna mot polisen, enligt Brå-forskaren Daniel Vesterhav. Dåden utförs ofta av unga personer som vill positioner­a sig i den kriminella världen.

Attackerna är inte bara ett försök till markering mot polisen, utan lika mycket en signal till andra kriminella, även inom det egna nätverket: ”Titta här vad jag är kapabel att göra”, konstatera­r Daniel Vesterhav, som är enhetschef på Brottsföre­byggande rådet (Brå).

Det är oftast inga genomtänkt­a, planerade aktioner och de utförs av enskilda individer, som tar egna initiativ.

– Man kan tala om ett ”kriminellt cv”, vi brukar prata om att ha ett högt skrämselka­pital. Det är också en försäkran i den kriminella världen: Om folk är rädda för dig och vet att du är kapabel att ta till grovt våld, då blir man lämnad mer i fred av andra kriminella, säger han.

Ofta utförs attackerna inte av äldre, mer etablerade kriminella, troligen eftersom de inser att det kan vara kontraprod­uktivt. Det finns ingenting som triggar polisen så mycket som attacker mot den egna verksamhet­en.

Han tror att dåden mot polishus och polisbilar följer samma logik som när det gäller skjutninga­r. Ofta är de en följd av upplevda kränkninga­r, som man tycker måste besvaras för att man inte ska tappa ansiktet.

– När polisen jobbar hårt mot de kriminella kan samma logik uppstå, att man känner att man måste markera mot polisen.

Kriminella blir numera ofta stoppade och visiterade. Polisen har ökat sin närvaro i utsatta områden, med särskilt fokus på att få bort den öppna narkotikaf­örsäljning­en. Därigenom lyckas polisen störa den kriminella verksamhet­en mer än tidigare, enligt Daniel Vesterhav.

– Vi har inte studerat det här specifikt, men jag kan tänka mig att om man märker att det sker en förändring i intensitet, då blir det jobbigare att vara kriminell,

säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden