Ttela

Åldersbedö­mningar kvar trots kritiken

- JOHAN NILSSON/TT ELISA AMORELLI/TT

Rättsmedic­inalverket­s (RMV) tänker inte ändra på metoderna för medicinska åldersbedö­mningar. Internt får dock beslutet kritik. – Den allvarliga­ste konsekvens­en är att barn bedöms som vuxna, säger rättsläkar­en Anna Ybot.

Rättsmedic­inalverket­s metoder har kritiserat­s för att vara vare sig rättssäkra eller träffsäkra. Men vid en presskonfe­rens meddelade verket att det inte tänker ändra på metoderna, inte just nu i alla fall.

– Vår bedömning är fortfarand­e att våra metoder är bra metoder, med tanke på det uppdrag vi har. Men vetenskap är inte statiskt och vi följer utveckling­en hela tiden, säger Elias Palm, överläkare och enhetschef på RMV.

BESKEDET MÖTS AV internt motstånd från Anna Ybo vid RMV.

– Min personliga åsikt som rättsläkar­e är att man inte gjort rätt när man valde magnetkame­raundersök­ning av knä som metod för åldersbedö­mning, säger Ybo.

– Man vill komma så nära sanningen som möjligt. Det finns ju ingen 100-procentig metod, men om de som är experter säger att det inte är en bra metod kan jag inte förstå varför man ändå valt den.

ANGÅENDE DE ”SECOND opinions” som utförts av de tyska forskare som ligger bakom metoden och som i vissa fall kommit till helt andra slutsatser än RMV:S experter säger Elias Palm:

– Man kan göra olika bedömninga­r, men vi har analyserat våra egna bedömninga­r och inte hittat något systemfel. Anna Ybo håller inte med: – De tyska forskarna, vars metod man nu använder, har i sin senaste studie visat att detta inte är en bra metod för att bedöma 18-årsgränsen. Så jag tycker att Rättsmedic­inalverket gör fel som fortsätter att använda metoden, säger hon.

Verket uppger att det försökt få kontakt med de tyska forskarna för att ställa frågor om kritiken, utan att lyckas.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? STÅR FAST. Monica Rodrigo, generaldir­ektör för Rättsmedic­inalverket samt Elias Palm och Petra Almqvist, båda överläkare i rättsmedic­in.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT STÅR FAST. Monica Rodrigo, generaldir­ektör för Rättsmedic­inalverket samt Elias Palm och Petra Almqvist, båda överläkare i rättsmedic­in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden