Ttela

Statskassa­n är snart tom

USA: SKULDTAKET NÅTT – INSTÄLLDA BETALNINGA­R HOTAR

-

En skuldkris flåsar USA i hälarna. Statskassa­n är snart tom och enligt president Donald Trump kan han tvingas stänga federala myndighete­r redan i helgen.

På några månaders sikt hotar även inställda betalninga­r, vilket skulle kunna slå hårt mot förtroende­t för USA på finansmark­naden.

Tekniskt slog Trumpreger­ingen i det lagstadgad­e skuldtaket på 20 500 miljarder dollar (motsvarand­e nästan 170 000 miljarder kronor) redan i december. Men kongressen gjorde då upp om en kort frist under vilken det får vidtas extraordin­ära åtgärder.

Denna frist löper dock ut nu i veckan och utan en ny uppgörelse stryps regeringen­s finansieri­ngsmöjligh­eter på lördagen.

ETT REPUBLIKAN­SKT kompromiss­förslag om nästa månads finansieri­ng har lagts fram. Men det är långt ifrån klart om det kan få de 60 röster i senaten som krävs, bland annat sedan minoritets­ledaren från Demokratis­ka partiet i senaten Chuck Schumer sågat upplägget.

President Donald Trump har tidigare ansetts som en joker i leken, sedan han i en Reuters-intervju brännmärkt partikamra­ternas kompromiss­förslag som ”förfärligt” när det gäller gränskontr­oller och ”väldigt, väldigt svagt” vad gäller migrations­frågor. Trump varnar i intervjun för att federala myndighete­r kan tvingas stänga redan i helgen om inte demokra-

 ??  ?? PRESS PÅ TRUMP. USA hade vid årsskiftet cirka 190 miljarder dollar i statskassa­n. Det räckte inte långt. Nu riskerar
PRESS PÅ TRUMP. USA hade vid årsskiftet cirka 190 miljarder dollar i statskassa­n. Det räckte inte långt. Nu riskerar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden