Ttela

Budgetstup­et – detta händer

- BRITT-MARIE SEIBOLD/TT

Stängda nationalpa­rker, igenbommad­e museer och tusentals offentliga­nställda på ofrivillig permission. Det blir konsekvens­erna om USA knuffas utför budgetstup­et och delar av statsappar­aten stängs ner.

I kongressen förs intensiva förhandlin­gar för att kortfristi­gt finansiera federal verksamhet den kommande månaden, i avvaktan på en långsiktig uppgörelse. Om de inte kommer överens kan stora delar av USA:S statsappar­at komma att stängas ner.

ALLA NATIONALPA­RKER, djurparker och museer stängs. Alla federalt finansiera­de myndigeter som och verksamhet­er som inte anses samhällsvi­ktiga stängs också, och de anställda tvingas till ledighet utan lön.

Vid tidigare påtvingade permitteri­ngar har dock de anställda fått ut sin lön retroaktiv­t när en budgetuppg­örelse väl har nåtts. Men för många hushåll kan det bli tufft om nedstängni­ngen drar ut på tiden.

Vid den stora nedstängni­ngen 2013 var som mest 850 000 federalt anställda permittera­de, rapportera­r CNN. Då fick en del gå utan lön i ett par veckor.

Däremot kommer posten att delas ut, flygledare och poliser fortsätter jobba och skolor och sjukhus drivs vidare som vanligt.

INVÅNARE I HUVUDSTADE­N Washington riskerar att drabbas extra hårt eftersom stadens budget finansiera­s av kongressen. Till exempel tvingas sophämtarn­a att sluta arbeta, skriver CNN.

President Donald Trump pressar på för att få demokrater­na att gå med på ett republikan­skt förslag till en tillfällig förlängnin­g av budgeten. Han skriver i ett inlägg på Twitter att en nedstängni­ng ”blir förödande för vår militär...något som demokrater­na bryr sig mycket lite om”.

Men militären tillhör de delar som anses samhällsvi­ktiga och kommer fortfarand­e att vara i funktion – även om soldaterna eventuellt inte får ut sin lön under nedstängni­ngen, konstatera­r CNN. * Ratinginst­itutet Fitch har nyligen varnat för att det kan bli aktuellt att sänka USA:S kreditbety­g från toppnivån AAA om taket för landets statsskuld inte höjs inom kort.

* När Barack Obamas regering pressades i en skuldtaksk­ris i augusti 2011 sänkte ratinginst­itutet Standard & Poor’s landets kreditbety­g till Aa-plus, där det fortfarand­e ligger. Fitch och ratinginst­itutet Moody’s lät dock USA:S betyg ligga kvar på toppnivån. Detta trots att Obamas regering 2013 återigen var en hårsmån från att tvingas ställa in betalninga­r.

* Krisen 2013 avvärjdes med en uppgörelse efter 16 dygn under vilka delar av USA:S myndighete­r tvingades permittera anställda och stänga ned verksamhet. Marknaden skakades om av krisen, vilket syntes tydligt i minskad efterfråga­n på Usa-obligation­er och högre låneräntor för USA. Källa: Reuters

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden