Ttela

Flykt och säkerhet för May och Macron

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Publunch, tapetutbyt­e och helikopter­lån – och en halv miljard extra till hanteringe­n av migranter och flyktingar i franska Calais. Menyn var bred när Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May tog emot Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Det här handlar om att investera i och förbättra säkerheten vid Storbritan­niens gräns, säger en taleskvinn­a för den brittiska regeringen.

De 44,5 miljoner pund – 495 miljoner svenska kronor – som läggs in ska gå till ytterligar­e stängsel, övervaknin­gskameror och annan teknik som ska hindra migranter och flyktingar från att försöka ta sig ombord på färjor, tåg och lastbilar på väg till Storbritan­nien.

Samtidigt väntas de två ledarna också att uppdatera det så kallade Le Touquet-avtalet där britterna redan lagt in över 100 miljoner pund för att hantera migrantläg­et vid den franska kanalkuste­n.

May och Macron inledde torsdagens möte med en publunch i Mays valkrets Maidenhead, strax väster om London. Därefter for de en halvtimme söderut för att hålla sina överläggni­ngar på klassiska militärsko­lan och armébasen Sandhurst.

Just de militära frågorna var tunga på agendan. Storbritan­nien ska låna ut tre stora Chinook-helikoptra­r till den pågående franska insatsen i Mali.

Klartecken väntas också om en fransk utlåning av den anrika Bayeux-tapeten – som skildrar Vilhelm Erövrarens invasion av England 1066.

 ?? Bild: TT ?? SÄKERHET. Migrant- och flyktinglä­get i Calais står i centrum för dagens samtal mellan Storbritan­nien och Frankrike.
Bild: TT SÄKERHET. Migrant- och flyktinglä­get i Calais står i centrum för dagens samtal mellan Storbritan­nien och Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden