Ttela

Anna Lundqvist har redan vunnit

MUSIK: LILLA EDET-ARTISTER KAN OCKSÅ FÅ MANIFEST-PRISER

-

Anna Lundqvist, uppväxt i Mellerud men numera boende i Vänersborg och ansvarig för jazzdelen av Musikakade­mi Vänersborg, valde ett nytt spår inför senaste skivan. Hon hade länge haft en längtan efter och dröm om att skapa musik där rösten är ett instrument i gruppen, i kollektive­t, snarare än att ständigt vara i fokus.

”Jag vill vara en del av musiken och inte rosen som står längst fram och frontar. Jag vill ge de andra musikerna en chans att fronta också”, sa Anna i samband med att ”Mewe” släpptes i höstas.

Hennes val fick på förhand många att höja på ögonbrynen, en och annan var skeptisk, men alla insåg snabbt att de haft fel och Anna rätt. För sedan plattan släpptes har de höga betygen rasat in från recensente­r i både när och fjärran. Och skivan gav eko även på annat sätt.

NÄR NOMINERING­ARNA TILL Manifestpr­iset, som premierar svensk musik utgiven på oberoende skivbolag, blev offentliga, var ”Mewe” en av fyra med vinstchans i kategorin Årets jazz.

– Det har gått väldigt bra för skivan, men konkurrens­en är hård så det känns väldigt överraskan­de. Och det är första gången jag är nominerad till något överhuvudt­aget! säger en glad Anna.

Övriga nominerade i jazz-klassen är Lina Nyberg, Samuel Hällkvist & Variety of Rhythm och Mariam The Believer.

Berömmet för senaste plattan har haglat över Anna Lundqvist och hennes kvintett. Men att hon skulle nomineras till Manifestpr­iset för Årets jazz fanns ändå inte på kartan. – Väldigt överraskan­de men också väldigt spännande och kul, säger sångerskan.

”2017 var ett slags milstolpe, hela året var helt fantastisk­t”

 ??  ?? ÖVERRASKAD. ”Nominering­en är en Ok-stämpel som ger energi och nya idéer och jag ska försöka njuta av detta hela 2018”, säger Anna Lundqvist.
ÖVERRASKAD. ”Nominering­en är en Ok-stämpel som ger energi och nya idéer och jag ska försöka njuta av detta hela 2018”, säger Anna Lundqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden