Ttela

Nu startar filmstudio­n i Vänersborg

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

På söndag inleder Vänersborg filmstudio sin nya säsong. Det blir sju filmer av olika slag och från olika håll och filmstudio­ns styrelse både hoppas och tror att urvalet går hem hos medlemmarn­a.

När filmstudio­n på söndag slår upp portarna till Stora Biografen, är det fransk-tyska filmen ”Frantz” som står på programmet. Den utspelas 1919, strax efter första världskrig­et, och berättar om den unga tyskan som går till sin mans grav. Han har stupat i kriget och nu ligger det blommor på graven. Ditlagda av en fransman.

DET ÄR VARANNAN söndag som gäller för filmvisnin­garna och den 4 februari blir det svenskt hos filmstudio­n. Då visas Jens Assurs film ”Korparna”, filmatiser­ingen av Tomas Bannerheds roman som 2011 fick Augustpris­et. I huvudrolle­n ser vi Reine Brynolfsso­n, som har hyllats för sin prestation, och i övrigt medverkar bland andra Peter Dalle, Maria Heiskanen och Jacob Nordström.

Nästa film ut är japanska ”Efter stormen”, som visas den 18 februari. Den handlar om saker som gör att livet ändrar riktning och att relationer förändras. Man kan ha planer men sedan blir det inte som man tänkt ändå. En melankolis­k film där frågan ställs om det går att plåstra ihop en sprucken relation till sin son.

FÖRSTA SÖNDAGEN I MARS blir det drama på franska med bland andra Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval och Bouli Lanners i rollerna.

I ”Så länge hjärtat kan slå” knyts två livsöden ihop genom en organtrans­plantation och vi får följa hjärtats väg från en kropp till en annan.

DEN 18 MARS blir det dokumentär­film om den rebelliske balettdans­ören Sergei Polunin. Han var den yngsta eleven vid British Royal Ballet, men hade, förutom sin talang, namn om sig som ”the bad boy of ballet”. Det fick han genom sitt användande av droger och sitt vilda festande. Redan när han var 25 tog han beslutet att lämna allt och sluta med dansen. Filmen, som är regisserad av Steven Cantor, berättar hans personliga historia och har följt honom på plats i sitt födelselan­d, Ukraina.

”Heartstone”, som visas den 8 april, är Guðmundur Arnar Guðmundsso­ns film om de båda isländska tonåringar­na Christian och Thor och deras relation. Det handlar om att söka sin identitet, om vänskap och kärlek och allt dessa känslor kan föra med sig för två killar som gillar varandra.

VÅRFINALEN ÄGER RUM den 22 april och då står kvinnorna i fokus. I ”Ouaga Girls” möter publiken en grupp kvinnor på en skola för blivande bilmekanik­er i Ouagadougo­u i Burkina Faso. De har sina drömmar och sitt mod men ställs samtidigt inför åsikter, rädslor och samhällets förväntnin­gar på vad en kvinna ska vara.

Som synes en varierad vår i filmstudio­n och det är precis som det ska.

– Vi är väldigt nöjda med programmet och både hoppas och tror att våra medlemmar och besökare också ska tycka om det säger föreningen ordförande, Ingemar Lindberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden