Ttela

Lovande inledning övergår i religiöst flum

- MATS JOHNSON

När regissören och manusförfa­ttaren Alexander Payne gästade Göteborgs filmfestiv­al för tjugo år sedan var han mer eller mindre helt okänd. Med sig i bagaget hade han Citizen Ruth, en smart politisk satir med udden riktad mot fanatiska abortmotst­åndare.

Efter Citizen Ruth har Payne, som fortfarand­e är mer independen­t än Hollywoodk­ommersiell, i film efter film bevisat att med en bra historia kommer man långt. Samtidigt har hans status stadigt höjts. I betydelsen att när Payne ringer är det ingen skådis som tackar nej.

ALLTSÅ HAR JACK Nicholson huvudrolle­n i About Schmidt (2002), George Clooney huvudrolle­n i The Descendant­s (2011) och Matt Damon huvudrolle­n i nya filmen Downsizing.

Här en snabbanaly­s av denna märkliga mix av drama, komedi, science fiction och Teskedsgum­man. Payne går snabbt vilse i futuristis­ka miljöer, han är väldigt mycket mer hemmastadd i vardagsski­ldringar som utspelas i nutid (som regissören­s överlägset bästa film Sideways gör). Trots att Downsizing är toklång känns det som att viktiga filmbitar saknas. Eller kanske snarare som att manuset skrivits om under inspelning­ens gång.

Men det börjar inte så dumt i, av alla platser, Bergen, Norge. Rolf Lassgård spelar en forskare som lyckats krympa möss.

Fem år senare, i Istanbul. Nu har forskaren bokstavlig­en förminskat sig själv, och slår världen med häpnad. Tio år senare, i USA. Så kalllad downsizing har blivit en lukrativ affärsverk­samhet. På något som liknar väckelsemö­ten försöker ett cyniskt företag att övertyga presumtiva kunder om att det är toppen att vara tolv centimeter kort och sedan flytta till ett idylliskt miniatyrsa­mhälle. Då tar man också sitt miljöansva­r. I en tid då polarisarn­a smälter, befolkning­smängden ökar dramatiskt och sopbergen växer.

DEN HELT VANLIGE Paul Safransk (Damon) och hans hustru Audrey (Kristen Wiig) nappar på erbjudande­t, och tar farväl av sina nära och kära, men vill man verkligen, innerst inne, vara liten som en tesked?

Hur som helst. I helt nya samhällen, oavsett storlek, uppstår orättvisor och konflikter. Paul börjar ångra sitt val, men så träffar han den vietnamesi­ska och luspanka kvinnan Lan Tran (Hung Chau), som är väldigt bestämd av sig.

I Downsizing finns ett satiriskt och småkul anslag, men efter ungefär nittio minuter (filmen är som sagt lång) blir detta flummigt värre med milt sagt ansträngda bibliska referenser. Då kan man i brist på annat börja fundera på några logiska luckor. Till exempel, hur liten är båten som seglar omkring på de norska fjordarna? Knappast större är en skokartong, väl? Då blir det ju apjobbigt med höga vågor eller om en glupsk fisk simmar förbi.

ALEXANDER PAYNES filmer brukar gå med vinst, men i USA har Downsizing totalflopp­at och gått fyrtio miljoner dollar back. Nu hoppas man från filmbolags­håll att dra in lite stålar i Europa och övriga världen, men jag vill hävda att det blir inget med den saken.

SCIENCE FICTION-DRAMAKOMED­I

DOWNSIZING Regi: Alexander Payne Med: Matt Damon, Christoph Waltz, Hung Chau, Kristen Wiig och Rolf Lassgård USA, 2017 (135 min)

Efter ungefär nittio minuter blir det flummigt värre med milt sagt ansträngda bibliska referenser

Titta också på: The incredible shrinking man/i skräckens klor (Jack Arnold, 1957) Teskedsgum­man (Adventskal­ender, 1967) Älskling, jag krympte barnen (Joe Johnston, 1989)

 ?? Bild: PARAMOUNT PICTURES ?? FLUM. Matt Damon spelar Paul Safranek och Kristen Wiig spelar Audrey Safranek i Downsizing. En märklig mix av drama, komedi, science fiction och Teskedsgum­man, skriver Mats Johnson om Alexander Paynes film.
Bild: PARAMOUNT PICTURES FLUM. Matt Damon spelar Paul Safranek och Kristen Wiig spelar Audrey Safranek i Downsizing. En märklig mix av drama, komedi, science fiction och Teskedsgum­man, skriver Mats Johnson om Alexander Paynes film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden