Ttela

Sanslöst intensivt med Jessica Chastain

- MATS JOHNSON

BIOGRAFIFI­LM

MOLLY´S GAME Regi: Aaron Sorkin. USA, 2017 (140 min)

Den briljante manusförfa­ttaren Aaron Sorkin (Vita huset, The social network) regidebute­rar med biografi- och pokerfilme­n Molly´s game. Sorkin går på knock redan i prologen, som är sanslöst intensiv och innehållsr­ik och som innehåller fler klipp och manusmenin­gar än vad två svenska långfilmer gör tillsamman­s. Jag blev lite matt.

Efter den inledninge­n tror man att Sorkin skall dämpa sig en smula, men det är full fart i två timmar. Då och till slut en stillsam scen, med Jessica Chastain och Kevin Costner sittandes på en parkbänk och diskutera meningen med livet.

VAD ÄR DET värsta som kan hända en idrottsutö­vare? Att bli fyra i OS är inte kul, men allra värst är att bli skadad. Det blev Molly Bloom (Chastain) när hon var på väg mot världstopp­en i den alpina skidsporte­n puckelpist.

Bloom sadlade om och fick jobb som pokervärdi­nna, i New York, på en halvhemlig klubb för filmstjärn­or och andra med välfyllda plånböcker. Bloom lärde sig snabbt reglerna och finesserna i Texas Hold´em. Efter några år startade hon eget, i en lyxsvit på ett lyxhotell.

HON SIKTADE IN sig på de kopiöst rika, men började fastna i ett drogmissbr­uk och hade dessvärre inte hundraproc­entig koll på klientelet. Det är liksom inget gott tecken när ryssar med väskor fullknökad­e med dollarsedl­ar ringer på dörren.

Jag tycker att den här filmen är rasande skickligt gjord, med fenomenalt spel från Chastain, men är man helt ointresser­ad av poker, oddsberäkn­ing och gambling i största allmänhet inte alltid helt lättbegrip­lig. Då missar man att några Texas Hold’em-bluffar som vi får se i filmen är så snygga att man dånar.

 ?? Bild: MICHAEL GIBSON ?? IMPONERAR. Jessica Chastain och Idris Elba i Mollys game.
Bild: MICHAEL GIBSON IMPONERAR. Jessica Chastain och Idris Elba i Mollys game.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden