Ttela

Framtiden är redan här för unga Sverige

- CARL GÖRANSSON TT

Det har snackats om att Sverige har ett handbollsl­andslag för framtiden. I EM är Blågult på god väg att spräcka tidsplanen. – Vi är unga, men vi är ganska bra redan nu och kan mäta oss med de bästa, säger Philip Henningsso­n.

Att Sverige är ett förhålland­evis ungt och orutinerat lag blir väldigt tydligt inför mötet med världsmäst­arna Frankrike i Zagreb.

Franska stjärnkvar­tetten Nikola Karabatic, Luc Abalo, Michael Guigou och Cedric Sorhaindo har tillsamman­s spelat nästan 1000 landskampe­r – fler än Sveriges hela 16-mannatrupp.

Men den blågula chockseger­n mot Kroatien i Split visade samtidigt att erfarenhet inte är allt. Philip Henningsso­n illustrera­r det kanske bättre än någon annan. I sin blott nionde landskamp gick 22-åringen in och storspelad­e, framför allt i försvarssp­elet.

– DET KANSKE man inte trodde för några år sedan, när man satt hemma och kollade på mästerskap och spelade ungdomshan­dboll, säger skåningen.

Hans resa har gått i rekordfart. Samtidigt som landslaget var med i förra Em-slutspelet för två år sedan spelade Henningsso­n med IFK Ystad i allsvenska­n och åkte till Märsta för att möta Skånela IF inför 342 åskådare i Vikingahal­len.

– Haha, det är lite skillnad. Det har gått snabbt och jag har inte hunnit tänka efter så mycket. Det har bara kommit nya saker hela tiden, med klubbyte (till IFK Kristianst­ad sommaren 2016), spel i Champions League, sedan ”ligalandsl­aget” och nu det riktiga landslaget, säger han.

I SVERIGE FINNS också lite mer rutinerade ungtuppar, som 21-åriga Lukas Nilsson och 22-åringarna Simon Jeppsson och Jerry Tollbring. Ytterligar­e sex 90-talister – som nyckelspel­arna Albin Lagergren och Jim Gottfridss­on – finns dessutom i truppen.

– Många säger att vi ska vara som bäst i hemma-em och OS 2020 och det tror väl kanske vi också, säger Jerry Tollbring.

Förbundska­pten Kristján Andrésson har ett kontrakt som sträcker sig över OS och ser även han stor utveckling­spotential i ett redan starkt landslag.

– I mina ögon brukar handbollss­pelare vara bäst någonstans mellan 28 och 32 år. Det är några spelare som har en bit upp dit, som redan är Sveriges har en medelålder på 25,94 år i Em-truppen. De svenska spelarna:

* 31 år: Andreas Palicka.

* 30 år: Johan Jakobsson.

* 29 år: Niclas Ekberg.

* 28 år: Mikael Appelgren, Jesper Nielsen, Fredric Pettersson.

* 27 år: Mattias Zachrisson, Linus Arnesson.

* 26 år: Max Darj.

* 25 år: Albin Lagergren, Jim Gottfridss­on.

* 24 år: Hampus Wanne.

* 22 år: Simon Jeppsson, Philip Henningsso­n, Jerry Tollbring.

* 21 år: Lukas Nilsson. långt fram i utveckling­en. Svensk handboll har goda förutsättn­ingar att blanda sig i världstopp­en, säger han.

– Att toppen finns där i varje spelare, det vet jag. Jämnheten är den stora utmaningen för att vi ska bli ett världslag och det kommer mycket med erfarenhet.

MED FYRA POÄNG med sig till mellanrund­an i EM har Sverige skaffat sig ett utmärkt läge för att kunna slåss om medaljer redan nu. Mot Frankrike på lördag kväll visar det sig om Sverige kan upprepa toppinsats­en mot Kroatien – vilket lär krävas för att kunna rubba de franska favoritern­a. Henningsso­n: – Fransmänne­n har varit med länge och vunnit mycket. Jag tror att jag alltid tippar Frankrike som vinnare i mästerskap. Men man får inte ha för mycket respekt heller, det är bara att gå in och köra.

Svenskarna slipper också att möta världsmäst­arnas vänsternia­n och Barcelonas­tjärnan Timothey N’guessan. Han är skadad och missar matchen, skriver Aftonblade­t.

– Det är en tvåvägsspe­lare som är otroligt vass i både anfalls- och försvarssp­el, säger handbollsl­andslagets Kristján Andrésson.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? BARA BÖRJAN. Ungtupparn­a i det svenska landslaget, Philip Henningsso­n, Lukas Nilsson och Simon Jeppson, har många mästerskap framför sig. Men redan nu är de en viktig del av landslaget i jakten på Em-medalj.
Bild: FREDRIK SANDBERG BARA BÖRJAN. Ungtupparn­a i det svenska landslaget, Philip Henningsso­n, Lukas Nilsson och Simon Jeppson, har många mästerskap framför sig. Men redan nu är de en viktig del av landslaget i jakten på Em-medalj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden