Ttela

”Ett lyft för vissa grupper av poliser”

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

I förra veckan blev det klart med det nya avtalet för cirka 20 000 poliser runt om i landet. Lönepåslag­et blir för de första två åren av det treåriga avtalet i genomsnitt 5,4 procent. Mest får de som jobbar i särskilt prioritera­de områden genom vissa tillägg och de som har jobbat i minst fem år med svag löneutveck­ling.

– Det är ganska mycket bättre än det märket industrin satt, så det ser lovande ut. Det är ett tydligt avtal. Samtidigt är det ett lyft för vissa grupper i jämförelse med andra, säger Andreas Nelin, vice ordförande polisförbu­ndet Fyrbodal.

AVTALET INNEBÄR I ett första steg att två lönereviso­nstidpunkt­er slås samman till en med utbetalnin­g från den 1 april 2018, med en ökning på genomsnitt 5,4 procent.

I detta ligger också en fortsatt satsning på de poliser som tjänstgjor­t minst fem år och tjänar mindre än 28 500 kronor. Därutöver införs särskilda tillägg för dem som arbetar i de särskilt prioritera­de områdena. Avtalsperi­odens andra lönerevisi­on är den 1 oktober 2019.

FOKUS KOMMER OCKSÅ ligga på att tydliggöra karriär- och utveckling­svägar för poliser, med en inledande prioriteri­ng på poliser i yttre tjänst.

Andreas Nelin ser positivt på de här specifika satsningar­na, men ser samtidigt att det förmodlige­n inte kommer förhindra att allt fler väljer att byta karriär.

– Det blir svårt att se en satsning på yrket i stort, tappet bromsas nog tyvärr inte in. Framför allt för de med ganska många år i yrket, som ser privata alternativ med helt andra pengar som ett lockande alternativ, menar Andreas Nelin.

Åsikterna delade sig i landet, i till exempel Stockholm stod man inte bakom förslaget, medan man i västra regionen var positiva.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? LYFT FÖR VISSA. Det nya polisavtal­et, som i en första revision löper fram till 1 oktober 2019, ger cirka 20 000 poliser ett lönelyft på i genomsnitt 5,4 procent.
Bild: STEFAN BENNHAGE LYFT FÖR VISSA. Det nya polisavtal­et, som i en första revision löper fram till 1 oktober 2019, ger cirka 20 000 poliser ett lönelyft på i genomsnitt 5,4 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden