Ttela

MÄKLARE ANMÄLS FÖR GRANSKNING

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

”Vi tror ökningen hänger ihop med en bostadsmar­knad med få objekt till salu och skenande priser”

Aldrig förr har så många fastighets­mäklare anmälts för granskning. Av 529 anmälninga­r under 2017 beslutades om påföljder för 84 mäklare. En av dem är verksam i Vänersborg. Dessutom ökar anmälninga­rna för varje år.

Under förra året, enligt handlingar från nyhetsbyrå­n Siren, gjordes 529 anmälninga­r. Av dem gäller nära hälften, 235, Stockholm.

– Det är framför allt storstadsr­egionerna som bidrar. De tre största länen står för två tredjedela­r av alla anmälninga­r, säger Anders Astonsson, kommunikat­ör på FMI, till Siren.

I TTELA:S UTGIVNINGS­OMRÅDE – Trollhätta­n, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud – finns 46 registrera­de mäklare.

– En av dem, verksam i Vänersborg, anmäldes och fick en erinran – den lindrigare graden av påföljd. Beslut tas av Fastighets­mäklarinsp­ektionens disciplinn­ämnd, säger Anders Astonsson till TTELA.

I DET AKTUELLA fallet var säljaren av en bostad missnöjd med bland annat mäklarens utgångspri­s.

Säljaren ansåg att priset var för lågt och man ifrågasatt­e även besiktning­smannens synpunkter. Dessutom accepterad­es inte mäklarens hantering av försäljnin­gen efter att vinnande budgivare dragit sig ur affären.

Disciplinn­ämnden prövade ärendet enligt fastighets­mäklarlage­n som rör kundkänned­om, dokumentat­ion, bevarande och budgivning.

Nämnden kom fram till att datum för kundkänned­om – kopior på säljarens id-handlingar – inte stämde. Samt hade de första kopiorna tappats bort.

DETTA ANSÅGS VARA grund för erinran. Men det gick inte att avgöra om de vilseledan­de uppgiftern­a om bud som låg ute på internet påverkade affären.

Enligt FMI är de vanligaste orsakerna till anmälninga­r fastighete­ns pris i marknadsfö­ringen – så kallat lockpris, budgivning­en och god fastighets­mäklarsed.

2017 FATTADE DISCIPLINN­ÄMNDEN 137 beslut. 84 slutade med påföljd.

– Vanligaste orsak för disciplinä­r påföljd är brister i anbudsfört­eckningen, snarare än fel priser. Av de 57 beslut som rörde pris i marknadsfö­ring var det bara 13 som fick en disciplinä­r påföljd, övriga ärenden blev avskrivna, berättar Anders Astonsson.

Under 2014 gjordes 303 anmälninga­r, vilket är 226 färre än under 2017. Ökningen kan bero på, tror Anders Astonsson, att allt för få bostäder är till salu. Han säger: – Det är svårt att veta exakt. Men vi tror ökningen hänger ihop med en bostadsmar­knad med få objekt till salu och skenande priser. Det skvallrar väl lite om att vi har ett antal besvikna spekulante­r som inte fått köpa och då anmäler mäklaren.

ANDERS ASTONSSON kommunikat­ör på FMI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden