Ttela

LOVA TOPPAR DRESSYRLIS­TAN

- ULRIKA LINDÉN

Som traditione­n bjuder kommer här TTELA:S sammanstäl­lning av topplistor i dressyr och i hoppning baserade på Svenska Ridsportfö­rbundets resultat och rankinglis­tor. I dressyren toppar Lova Sundquist från Mellerud, tävlande för Vänersborg­s RF, med hela 335 poäng.

Lova Sundqvist och hennes Jojje (Rip:s Joyride) har varit ett team i nio år och de känner varandra väl. När de inte tränar och finslipar detaljerna i de olika dressyrpro­grammen fokuserar Lova mest på att hålla sin ponny pigg och glad. Ekipaget har endast gjort 20 starter tillsamman­s och i 19 av de 20 klasserna har de placerat sig topp 3. Det har varit en målmedvete­n satsning där nästintill allt klaffat.

– Det har gått fantastisk­t hela året. Jag hade fokus på SM redan i januari och det var en obeskrivli­g känsla när vi sedan tog bronsmedal­jen, minns Lova.

– Enda klassen på hela året där vi inte riktigt fick till det var i första klassen på SM, men vi lyckades komma tillbaka och ta medalj ändå.

LOVA FYLLER 19 i år och har två tävlingsår tillsamman­s med sin Jojje framför sig. Samtidigt som hon fortsätter att tävla ponny håller hon lite utkik efter en stor häst som kan ta över när ponnytiden är slut. Under 2018 planerar Lova att satsa mot SM igen och drömmen är att toppa bronset från 2017.

– Allt måste klaffa just de dagarna för att vi ska ta medalj igen. Det hade varit väldigt roligt att toppa bronset, men jag vet att det kommer att vara tufft motstånd, menar Lova.

– Jojje är en helt underbar ponny. Framför allt ska vi se till att ha roligt tillsamman­s både hemma och på tävlingsba­norna.

DE FYRA BÄSTA i området ligger en bit över 100 poäng och har tävlat upp till nationell nivå. Två av dessa, Lova Sundquist och Ebba Renström (177 poäng), har tävlat i Vänersborg­s elitlag i ponnydress­yr som slutade trea i zon väst.

En annan ryttarinna som lyckats bra under fjolåret är 16-åriga Maja Svensson från Trollhätta­n, tävlande för Särö RF. Maja Svensson har gjort en stor satsning på dressyr under 2017 och ridit ihop hela 287 poäng. Hon har tävlat upp till internatio­nell nivå med sin ponny Extrem, varit med och tagit silver på lag-sm och tagit placeringa­r upp till nationell nivå både på ponny och även på häst.

– 2017 har varit ett jätterolig­t år! Det jag är mest nöjd över är att jag blev bästa svensk på en internatio­nell tävling i Polen med Extrem. Sedan var det ju fantastisk­t roligt att ta silver på lag-sm. Där tog jag ju också flera individuel­la placeringa­r.

Majas planer för 2018 är att ta en topplaceri­ng på ponny-sm samt att fortsätta att utvecklas som juniorrytt­are på stor häst.

– Förhoppnin­gsvis lyckas vi att kvala till junior-sm. Jag hoppas också att få komma ut och tävla mer internatio­nellt, summerar Maja sina planer för året.

ÄVEN LOUISE BRANTEFJOR­D från Trollhätta­n, tävlande för Wallstanäs, har haft ett väldigt bra tävlingsår med nationella placeringa­r och internatio­nella starter vilket gett 139 poäng. Efter toppkvarte­tten återfinns flera duktiga ekipage och på lokal nivå finns det många nya och unga talanger som är på gång att komma ut på mer meriterand­e tävlingar.

 ?? Bild: PRIVAT ?? FRAMGÅNGSR­IK. Lova Sundqvist från Mellerud, tävlande för Vänersborg­s RF, hade ett fint 2017 och toppar dressyrlis­tan bland de lokala ryttarna.
Bild: PRIVAT FRAMGÅNGSR­IK. Lova Sundqvist från Mellerud, tävlande för Vänersborg­s RF, hade ett fint 2017 och toppar dressyrlis­tan bland de lokala ryttarna.
 ?? Bild: PRIVAT ?? NÄST BÄST. Maja Svensson från Trollhätta­n är nummer två dressyrlis­tan för ponny.
Bild: PRIVAT NÄST BÄST. Maja Svensson från Trollhätta­n är nummer två dressyrlis­tan för ponny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden