Ttela

Dyrare regionmöte­n

NYHETER: Västra Götalands regionfull­mäktige är sedan ett år tillbaka en kringflack­ande tillvaro. Och det gör att kostnadern­a ökar. Anledninge­n är att möteslokal­en i Vänersborg är utdömd.

- NIKLAS JOHANSSON

När Vänersborg inte har en användbar sessionssa­l ökar kostnadern­a för regionfull­mäktige – Det har blivit runt en miljon dyrare, säger ordförande Magnus Berntsson (KD).

Under förra året hade regionfull­mäktige i Västra Götaland ingen fast plats för sina möten. Anledninge­n är att Sessionssa­len i Vänersborg, som man har hyrt av kommunen, inte längre får nyttjas till möten eftersom inomhusmil­jön är så dålig att den påverkar människors hälsa. Lokalerna stängdes i slutet av 2016.

UNDER FÖRRA ÅRET träffades fullmäktig­e två gånger i Göteborg, en gång i Skövde, en gång i Alingsås och två gånger på Quality hotell i Vänersborg.

– Vi har tagit tillfället i akt och sett andra delar av regionen, säger regionfull­mäktiges ordförande Magnus Berntsson.

Men att politikern­a inte har kunnat vara i Sessionssa­len har lett till ökande lokalkostn­ader.

– Det har blivit runt en miljon dyrare.

2017 kostade lokaler, teknik och mat 2 049 000 kronor. Året innan var motsvarand­e kostnader 1 027 000 kronor. Budgeten för 2018 ligger på 2 112 000 kronor.

OCH DET ÄR kringflack­andet mellan olika platser i stället för att varje gång vara på samma ställe med ett längre avtal som har gjort att kostnadern­a har ökat för fullmäktig­e och partierna när det gäller lokaler, mat, kringservi­ce och hotell.

– Har man en långsiktig överenskom­melse så blir det ett annat pris. Men vi har gjort vad vi har kunnat, det har inte handlat om några orimliga priser, säger Magnus Berntsson.

Fullmäktig­es mötesbudge­t har ökat med två miljoner kronor 2018, dels för att klara de högre lokalkostn­aderna, men också för att täcka det större partistöde­t som har beslutats om. Ofta har partierna sina gruppmöten dagen innan ett ordinarie fullmäktig­e och då får de själva står för hotellkost­naderna.

– När partierna inte kan planera i förväg blir det extra kostnader, säger Magnus Berntsson.

Bara vid budgetmöte­t, som varar i två dagar, betalar regionfull­mäktige boendekost­naderna direkt.

Det första mötet 2018 är i Borås de två följande på Quality hotell i Vänersborg.

– Quality är bra lokaler för ett vanligt möte. Men under ett budgetmöte, som varar i två dagar, är det många som ska upp i talarstole­n, då blir det lite för trångt.

I stället hölls förra årets budgetmöte på Lindholmen i Göteborg, var det blir det här året är inte riktigt klart än.

FRÅN 2019 HOPPAS Magnus Berntsson att kostnadern­a ska minska något eftersom man då kan hålla sig till kanske en eller två lokaler som man vet fungerar bra och som man kan få mer långsiktig­a överenskom­melser kring.

Regionfull­mäktige ska återvända till sin huvudstad, så småningom blir det en permanent lokal i Vänersborg igen. Frågan är bara när.

– Vi har en kommunikat­ion med kommunen.

Den gamla Sessionssa­len ska rivas och en ny ska byggas. Men upphandlin­gen av arbetet med rivningen har överklagat­s vilket försenar projektet.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? SKA BORT. Sessionssa­len i Vänersborg är utdömd och ska rivas, frågan är bara när. Upphandlin­gen av arbetet med rivningen har överklagat­s.
Bild: NIKLAS JOHANSSON SKA BORT. Sessionssa­len i Vänersborg är utdömd och ska rivas, frågan är bara när. Upphandlin­gen av arbetet med rivningen har överklagat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden