Ttela

Möt Vargöns okände elitspelar­e

VOLLEYBOLL: FRÅN BANDY I VARGÖN TILL VOLLEYBOLL­ELITEN

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

SPORT: Joakim Lindbom har siktet inställt på sitt första Smguld.

En resa mot eliten kan se väldigt olika ut. Vissa är talanger från start, andra blommar sent. Vissa nöter från att de är sju äpplen höga, andra trillar in i slutet av tonåren. Det sistnämnda var precis vad Joakim Lindbom från Vargön gjorde.

– Jag höll på med bandy och fotboll när jag var yngre. Men så spelade jag volleyboll med några kompisar efter skolan och så träffade jag en som spelade i Trollhätta­ns volleyboll­klubb som tyckte att jag skulle komma och träna med dem, säger Joakim Lindbom.

Det visade sig att då 17-årige Joakim hade, med sin längd, spänst och fysik, de rätta förutsättn­ingarna för att bli en bra volleyboll­spelare.

– Sista året på gymnasiet fick jag välja mellan volleyboll och bandy. Och volleyboll är lite varmare och inte så mycket skydd så det är lite enklare, så jag valde det, säger nu 22-årige Lindbom och ler.

I två år spelade han med Trollhätta­ns VK innan han tog ett års uppehåll för att ägna sig helt åt jobb och resor.

MEN NÄR HAN för två och ett halvt år sedan flyttade till Halmstad för att plugga hälsopedag­ogik på högskolan öppnade sig nya möjlighete­r, den här gången hos flerfaldig­e Smvinnaren Hylte/halmstad volley.

– När jag flyttade till Halmstad var tanken att jag skulle vara med i ett B-lag, men så fanns inte det så jag fick vara med i A-laget, säger Lindbom och fortsätter:

– Det gjorde att jag utvecklade­s väldigt fort. Eftersom de andra var så pass bra var jag tvungen att själv bli bra snabbt för att få vara kvar i klubben. Och alla i laget vill ju bli bra, så miljön är väldigt utveckland­e och stimuleran­de.

Men det blev inte spel i elitserien direkt. Första säsongen var det bara träning som gällde för Joakim. Men förra säsongen fick han chansen att hoppa in i en del matcher, då framförall­t i så kallat blockbyte vilket innebär att en spelare byts in för att blockera smashar.

Den här säsongen har Joakim tagit ytterligar­e ett steg, trots en skadad fot som stoppade honom från spel i sju veckor.

– Under hösten har jag startat fem-sex matcher när vår andra högerspela­re blev skadad.

Det var bandy och fotboll som gällde för den då 17-årige Joakim Lindbom. Men så halkade han in på volleyboll, sex år senare jagar han sitt första Sm-guld.

BLAND DEM FINNS en bra match mot Falkenberg i toppstride­n, där Joakim stod för en mycket fin insats och blev utsedd till matchens lirare.

– Jag hade inget att förlora så jag gick bara in och körde, och det gick väldigt bra. Jag hade väldigt hög effektivit­et i den matchen, berättar han.

Det är inte bara Joakim som haft en bra säsong, utan även laget. I dagsläget innehar Hylte/halmstad andraplats­en i serien.

– Vi fick en ny tränare inför säsongen, Per-erik Dahlqvist, som varit tränare i Japan och Tyskland. Han har omorganise­rat mycket i laget och hittat en bra struktur. Han är väldigt duktig och det har gett mycket för många i laget, och framförall­t för mig.

Nyligen var Hylte/halmstad i Uppsala för att försöka ta hem segern i Grand prix, en turnering där de fyra bästa lagen i elitserien möts.

– Det gick inte riktigt som vi tänkt oss, vi förlorade finalen mot Linköping.

En plump i protokolle­t, men målet är Sm-guld.

– Vi vill ta oss hela vägen i år. Vi har stor chans att nå dit.

”Det stora målet är att få spela utomlands någonstans” JOAKIM LINDBOM volleyboll­spelare

DET ÄR DET kortsiktig­a målet. Längre fram finns det annat som hägrar.

– Det stora målet är att få spela utomlands någonstans. Till nästa säsong är målet att hitta ett lag där jag får mer speltid, vart det blir återstår att se. Det bästa hade varit om jag fick vara kvar i Halmstad för jag trivs bra här, men jag måste göra det som är bäst för min karriär och utveckling, avslutar Lindbom.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LYCKAT. När Hylte/halmstad mötte Falkenberg i början av december gjorde laget en av sina bästa matcher för säsongen, detsamma gällde Joakim Lindbom som blev utsedd till matchens lirare.
Bild: ROGER LARSSON LYCKAT. När Hylte/halmstad mötte Falkenberg i början av december gjorde laget en av sina bästa matcher för säsongen, detsamma gällde Joakim Lindbom som blev utsedd till matchens lirare.
 ??  ?? Joakim Lindbom trivs bra i sin nya hemstad Halmstad och i Hylte/ Halmstad.
Joakim Lindbom trivs bra i sin nya hemstad Halmstad och i Hylte/ Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden