Ttela

Olyckor vid korsning fortsätter

TROLLHÄTTA­N: NYA OLYCKOR UNDER FJOLÅRET

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

NYHETER: Ett nytt stoppljus, det är den enda åtgärd som gjorts åt den olycksdrab­bade Edsborgsko­rsningen.

Korsningen vid Edsborg är fortfarand­e olycksdrab­bad, även om det var färre olyckor 2017 än 2016. Och ännu är inga nya åtgärder för att förbättra säkerheten gjorda. – Inget nytt har hänt, men vi är medvetna om situatione­n, säger Emma Agneman på Trafikverk­et.

Under fjolåret inträffade två olyckor i själva korsningen och ytterligar­e tre i korsningen­s närhet. Fyra av dem var orsakade av kökrock och en var en kollision mellan fordon i korsande färdriktni­ng. Under 2016 skedde fem olyckor i själva korsningen, tre av dem med personskad­or.

– Det är färre i korsningen än året innan, det är positivt. Vi uppförde ju ytterligar­e en ljussignal under förra vintern, det kan ha haft en god inverkan, menar Emma Agneman, åtgärdspla­nerare på Trafikverk­et region väst.

DET TRAFIKLJUS HON menar är det som ligger i högersväng­ande körfält från Tunhemsväg­en ut på E45 norrut. Det aktiverade­s efter den allvarliga olyckan i oktober 2016, när två bilar kolliderad­e i korsningen, Ett av fordonen flög rakt igenom skyddsräck­et och landade på taket på cykelbanan. Flera personer blev allvarligt skadade.

– Oftast är det den mänskliga faktorn som spelar störst roll, att man har för hög hastighet, eller är ouppmärksa­m. Ibland kan det vara under påverkan av droger och alkohol. Sedan ska man också ha i åtanke att det är en väldigt trafikerad väg, speciellt vid vissa tider på dygnet, det kan också påverka.

EN ANNAN ÅTGÄRD för att minska olyckorna som genomförts de senaste åren är en trimning av befintliga ljussignal­er, anpassat efter trafikflöd­et och så att marginaler­na är längre mellan skifte rött till grönt.

– Det sker olyckor lite för ofta där fortfarand­e. Vi är måna om att korsningen förbättras, men det är Trafikverk­ets väg och ansvar, säger Elisabeth Linderoth, chef för gatuparken­heten Trollhätta­ns stad.

KOMMUNEN HAR TRYCKT på olika omgångar i form av skrivelser, bland annat att situatione­n i korsningen skulle utredas djupare på regional nivå. En begäran om det gjordes lokalt på Trafikverk­et, men så mycket längre har man inte kommit, förutom att ny informatio­n fyllts på efterhand.

– Vi har många pågående utredninga­r, inte bara den här och det får hela tiden prioritera­s. Och det ska avsättas pengar, det är personer

högre upp som bestämmer det. Dessutom har vi långa handläggni­ngstider, så det är inget konstigt att det tar sin tid, säger Emma Agneman.

KOMMUNEN HAR BLAND annat föreslagit att bygga om korsningen till rondell, men det är ingen lösning som Trafikverk­et anammat – ännu.

– Jag tycker fortfarand­e det är en bra modell och vill gärna se att det prövas. Trafikverk­et säger att den här korsningen inte följer deras mallar, men den behöver ju inte ens vara rund, den kan till exempel vara oval, säger Peter Andersson (S) byggnads- och trafiknämn­dens ordförande.

 ??  ?? MYCKET BILAR. Korsningen där Tunhemsväg­en möter E45 är fortsatt olycksdrab­bad, men ännu har inte Trafikverk­et utrett hur det ska åtgärdas. Det som gjorts är att ett stoppljus placerats för de bilister som ska svänga höger ut på Edsborgsvä­gen.
MYCKET BILAR. Korsningen där Tunhemsväg­en möter E45 är fortsatt olycksdrab­bad, men ännu har inte Trafikverk­et utrett hur det ska åtgärdas. Det som gjorts är att ett stoppljus placerats för de bilister som ska svänga höger ut på Edsborgsvä­gen.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? TTELA 4 NOVEMBER 2016.
TTELA 4 NOVEMBER 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden