Ttela

Rymdstyrel­sen – en lämplig myndighet för Västsverig­e

- VD Västsvensk­a Handelskam­maren BJARNE PETTERSSON Regionchef Fyrbodal Västsvensk­a Handelskam­maren

Västsvensk­a Handelskam­maren har länge arbetat för fler myndighete­r i Västsverig­e. Sedan regeringen presentera­de sitt förslag om att flytta ut myndighete­r från Stockholm följer vi processen med stort intresse och uppskattni­ng. Vi har träffat civilminis­tern Ardalan Shekarabi för att tala om frågan. Budskapet till honom har varit att en myndighets­flytt inte bara kan vara för att kompensera utan måste kompletter­a lokalt näringsliv och akademi om det ska fungera långsiktig­t. Handelskam­maren har länge talat om fördelarna med att flytta Kemikaliei­nspektione­n närmare kemiklustr­et i Bohuslän men vill nu även slå ett slag för en flytt av Rymdstyrel­sen som idag finns i Solna.

I VÄSTSVERIG­E FINNS ett starkt rymdkluste­r med bland annat stora företag som GKN i Trollhätta­n, Ruag i Göteborg och mindre som Forsway och Omnisys. Av arbetstill­fällena inom rymdindust­rin i Sverige, finns fler än hälften i Västsverig­e och majoritete­n av rymdindust­rins omsättning sker i väst. Myndighete­n skulle vara ett utmärkt komplement till västsvensk­t näringsliv, samt regionens högskolor och universite­t. Vi på Handelskam­maren ser flera tänkbara platser och en skulle kunna vara Trollhätta­n, nära storföreta­g och Innovatums rymdinkuba­tor med mindre företag.

FRAMTIDEN FÖR MYNDIGHETE­N formas nu och regeringen med ansvariga statsrådet Hellmark-knutsson i spetsen arbetar med en rymdstrate­gi men den dröjer sannolikt någon månad till. En omlokalise­ring och ett utvecklat samarbete med näringsliv­et borde vara centralt när myndighete­ns framtida roll utvärderas, särskilt med tanke på regeringen­s uttalade önskan att omlokalise­ra statliga myndighete­r. Rymdstyrel­sen är ingen stor myndighet, ungefär 20 personer men ambitionen finns att fördubblas, vilket också stöds av den statliga rymdutredn­ingen. Att fundera på placeringe­n nu är viktigt då en ny generaldir­ektör ska utses i vår.

Vi tror inte att det är enkelt att flytta myndighete­r och vi kommer därför vara med och bidra till en bra etablering för en myndighet som omplaceras. När regeringen tar steget bör de även sträva efter att det finns en rimlig chans för myndighete­n att göra ett likvärdigt, om inte bättre, arbete än i dagsläget. En placerings­ort behöver därför kunna erbjuda olika kompetense­r, intressant­a och utveckland­e nätverk för myndighete­n och dess anställda att delta i. Det behövs även en god tillgång på kringtjäns­ter och tillgång till högre utbildning på orten, det kan vi erbjuda på många platser i Västsverig­e.

Om en myndighet placeras i Västsverig­e kommer Handelskam­maren bidra till att det ska bli en lyckad etablering och nystart för den med nya nätverk och nya kompetense­r.

JOHAN TROUVÉ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden