Ttela

Förlorar serverings­tillstånde­t vid vräkning

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Tillstånds­enheten har öppnat ett tillsynsär­ende mot bolaget som drivit Pitcher’s i Trollhätta­n. Bolaget har fortfarand­e kvar sitt serverings­tillstånd, men riskerar att förlora det om de vräks från lokalen.

TTELA kunde i fredags berätta om hur bolaget som drivit Pitcher’s i Trollhätta­n har skulder på över 800 000 kronor, bland annat hos olika dryck- och livsmedels­leverantör­er. I nuläget har företaget fortfarand­e kvar sitt serverings­tillstånd, men sedan en tid tillbaka har tillstånds­enheten öppnat ett tillsynsär­ende som kan leda till sanktionså­tgärder.

– Serverings­tillstånde­t gäller för ett särskilt företag, en specifik lokal och en specifik verksamhet. Ska man ändra verksamhet­en till en annan inriktning, som det har talats om i det här fallet, måste man också söka nytt tillstånd. Om företaget blir vräkt ur lokalerna av fastighets­ägaren kommer tillstånde­t att återkallas, säger Anders Jansson, alkoholhan­dläggare på tillstånds­enheten i Trollhätta­ns stad.

Jessica Johansson, kontraktsf­örvaltare vid Grandab Management som förvaltar fastighete­n på Kungsgatan, bekräftar att bolaget har skulder även när det gäller själva restaurang­lokalen.

– Det är ett pågående ärende och de har skulder även till fastighets­ägaren, säger hon.

Hur mycket det rör sig om eller hur ärendet hanteras vill hon inte kommentera, inte heller om vräkning är aktuellt.

ÄGAREN TILL BOLAGET bakom Pitcher’s har mellan 2014 och 2017 drivit ett antal andra restaurang­er på olika orter i landet. Enligt Kronofogde­ns uppgifter har han inte haft några skulder i dessa verksamhet­er, förutom en handfull betalnings­föreläggan­den som senare har tagits tillbaka. I början av januari förra året tog han över det bolag som drev Pitcher’s i Trollhätta­n och enligt tillstånds­enheten äger han i dag 100 procent av bolaget. De tidigare ägarna hade redan ett serverings­tillstånd och detta förnyades i samband med ägarbytet.

– När den nya ägaren till ett bolag ska ta över tillstånde­t måste han uppfylla kraven. Därför görs kontroller bland annat hos polisen och gällande eventuella skulder, säger Anders Jansson, alkoholhan­dläggare på tillstånds­enheten.

För att kunna få serverings­tillstånd krävs att det aktuella bolaget och de sökande personerna bedöms vara lämpliga både rent personligt och ekonomiskt. Men att bolaget, sedan i höstas, har dragit på sig höga leverantör­sskulder har i sig inte varit skäl till att dra in serverings­tillstånde­t, menar Anders Jansson.

– Det säkraste sättet att förlora serverings­tillstånde­t är att börja slarva med att betala skatterna, men så har det inte riktigt varit i det här fallet. Däremot har bolaget skulder till leverantör­er, men det är svårare för oss att agera på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden