Ttela

Våldsam krasch vid Edsborg upp i rätten

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

I 160 kilometer i timmen kördes bilen igenom Edsborgsko­rsningen mot rött ljus och krockade med en svängande bilist. Den påkörande bilen for sedan igenom skyddsräck­et och landade på taket på gångoch cykelbanan.

Nu ska den allvarliga olyckan i oktober 2016, som ledde till att flera personer skadades allvarligt, upp i tingsrätte­n.

Det svåra har varit att klarlägga vem som körde fordonet som kom i alltför hög hastighet i södergåend­e riktning på E45, eftersom det fanns blod från alla tre som åkte i bilen vid förarplats­en.

MEN MED HJÄLP av bland annat starka vittnesmål och sms-trafik har nu åklagare Patrick Stintzing åtalat en 22-årig man misstänkt för grov vårdslöshe­t i trafik och två fall av vållande till kroppsskad­a.

– Vi har dels ett utpekande vem som körde och dels en smskonvers­ation mellan en person i en annan bil som körde strax bakom och en kompis till denne där föraren nämns med namn, säger Patrick Stintzing.

Det var en häftig smäll i den olycksdrab­bade korsningen. Bilen där det satt tre män i 20-årsåldern och den utpekade 22-åringen misstänks vara föraren, for efter kollisione­n med det andra fordonet med våldsam kraft genom skyddsräck­et och landade på taket på gångbanan som leder under Edsborgsvä­gen.

Inte ont anande svängde en kvinnlig bilist, som hade grönt ljus, ut från Tunhemsväg­en efter att ha passerat Edsborg och skulle köra söderut på Edsborgsvä­gen. Hon hann uppfatta något i ögonvrån som kom farande från höger sida, men hann aldrig uppfatta vad det var.

– Fordonet var som skjuten ur en kanon, har kvinnan sagt i förhör.

HENNES BIL FICK fronten totalkvadd­ad och den började ryka. Chockad och paralysera­d fick hon hjälp av tillskynda­nde vittnen att ta sig ur bilen. Hon hade skadat armen och fått kraftiga smärtor i andra delar av kroppen.

Flera bilar och vittnen strömmade till. Två av de unga männen lyckades blodiga och mörbultade ta sig ur den voltade bilen. En då 19-årig man satt fastklämd kvar i bilen med ett ben ut genom bakrutan och med huvudet mellan framsätena. Han hade tappat känseln i benen och man vågade inte dra ut honom ur bilen för att riskera mer skador. Han blev allvarligt skadad och har nu en förlamning i nedre delen av kroppen.

DET VAR FEBRIL verksamhet på platsen under räddnings- och polisinsat­sen. Många som kom till platsen efter olyckan har hörts vad de såg och upplevde för att få en så heltäckand­e bild som möjligt.

Det kluriga har alltså varit att få fram någon skyldig till händelsen. Vem körde och ska ställas till svars för den vårdslösa krocken? Det kommer förhoppnin­gsvis klargöras när rättegånge­n drar igång. Den var först planerad till att hållas den 9 januari, men har skjutits framåt till mars månad.

”Vi har dels ett utpekande vem som körde och dels en sms-konversati­on mellan en person i en annan bil som körde strax bakom och en kompis till denne där föraren nämns med namn”

PATRICK STINTZING

 ?? Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL ?? HAMNADE PÅ TAKET. I slutet av oktober 2016 inträffade en allvarlig trafikolyc­ka i Edsborgsko­rsningen. En bil körde för rött i hög hastighet, kolliderad­e med en annan bil, for igenom skyddsräck­et och landade på taket på gångbanan.
Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL HAMNADE PÅ TAKET. I slutet av oktober 2016 inträffade en allvarlig trafikolyc­ka i Edsborgsko­rsningen. En bil körde för rött i hög hastighet, kolliderad­e med en annan bil, for igenom skyddsräck­et och landade på taket på gångbanan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden